Membrul Consiliului de Administrație al Salinei Turda, liberalul Lucian Varo, susține că a găsit una dintre cele mai bune soluții pentru refacerea cascadei Bigăr. Acesta este de părere că șuvoiul de apă poate fi deviat, iar cascada restaurată cu beton.
Cascada Bigăr din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița s-a prăbușit luni, în jurul orei 18:00. Romsilva anunță că s-a prăbușit din cauze naturale. Reprezentanții regiei au declarat că mușchii și travertinul care s-a acumulat în timp au crescut în greutate și în dimensiune. Acest lucru a făcut ca la un moment dat, cascada să cedeze sub propria sa greutate.
„Chiar cred că se poate aşeza înapoi, nu lipi aşa cum ţi-ai imaginat, la baza pietrei se face o fundaţie mare de beton care să susţină piatra. Piatra s-a prăbuşit deoarece cascada (apa) a săpat la baza ei şi a erodat până când a rămas fărp ,fundaţie doar ,,lipită” în lateral. Din punctul meu de vedere se poate aşeza la loc cu o fundaţie care să fie mai retrasă decât peretele exterior, o fundaţie care nu ar mai fi erodată de viituri! Eu nu am luat de bună ştirea cum că volumul mic de apă rezultat din devierea pârâului la o hidrocentrală a dus la prăbuşirea bucăţii de piatră!”, a spus Varo.
Romsilva a declarat că intervenția umană în zona Cascadei Bigăr este minimă, iar procesele naturale trebuie să se desfășoare liber. Din acest motiv, nu au fost luate măsuri invazive pentru a sprijini structura de travertin a cascadei de către administrația Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița.
“Această cascadă este într-o dinamică naturală permanentă şi în timp se va regenera, prin depunerea unor noi straturi de muşchi pietrificat”, subliniază Romsilva, menţionând că în zone sunt urme ale unor fenomene similare petrecute în trecut.
Cascada Bigăr s-a format prin depunerea carbonatului de calciu din apele Izbucului Bigăr, acesta fiind acoperit cu mușchi. Carbonatul de calciu pietrifică covorul de mușchi, iar acesta se regenerează cu noi straturi de mușchi vii. În acest fel, o astfel de cascadă crește permanent în dimensiuni. Acesta a fost și cazul Cascadei Bigăr, care a atins dimensiuni considerabile și a cedat sub propria greutate.