Poliția va fi dotată cu camere video. Asta înseamnă că nu vei mai putea da șpagă pentru a te sustrage de la o amendă sau pentru a obține anumite foloase.
Mai exact, 1200 de dispozitive Body Worn Camera – BW, vor intra în posesia poliţiştilor rutieri și a celor de la ordine publică, în următorii doi ani.
Măsura este menită să-i apere pe oamenii legii de actele de ultraj, dar totodată urmăreşte şi eliminarea comiterii de infracțiuni, precum luare sau dare de mită și purtarea abuzivă (de exemplu: refuzarea de recoltarea a probelor biologice). Cu alte cuvinte, măsura îi vizează în egală măsură atât pe oamenii legii, cât și pe cetățeni.
„Body Worn Cameras pot fi utile atât pentru poliţişti, pentru că pot filma discuţiile cu participanţii la trafic, dar şi pentru cetăţeni, pentru că pot constitui probe în anumite cazuri”, a declarat Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).
Pentru o singură cameră video, Poliția Capitalei va achita suma de 540 de lei. Dispozitivele vor intra în posesia polițiștilor la 24 de luni, după ce contractul a fost atribuit.
„Echipamentele vor fi livrate de firma Starc4sys SRL din Bucureşti, care a concurat pentru acest contract cu alte 14 companii. Oficial, prin aceast program de înzestrare se urmăreşte obţinerea mijloacelor de probă pentru soluţionarea unor acuzaţii privind compartamentul abuziv al poliţiştilor, eliminarea posibilităţilor de comitere a infracţiunii de luare/dare de mită, dar şi reducerea cauzelor de comitere a infracţiunii de ultraj asupra agenţilor”, a declarat Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).
Dumitru Coarnă, preşedinte Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) consideră că dotarea ofiţerilor şi subofiţerilor cu aceste echipamente este benefică din toate punctele de vedere.
„Toată lumea, şi poliţistul, dar şi cetăţeanul cu care acesta intră în contact, va cunoaşte faptul că discuţia se înregistrează audio şi video pentru că agentul are obligaţia să anunţe acest lucru. În acest fel vor exista mijloace de probă din oricare unghi priveşti, indiferent de cine încalcă legea, poliţistul sau cetăţeanul care este legitimat. Adică vor exista probe şi în cazul unui abuz, dar şi dacă a avut loc un ultraj. Şi, credem noi, datorită efectului de cameră, vor exista mult mai puţine momente tensionate între agenţii de poliţie şi cetăţeni. Sperăm ca numărul acestora să tindă spre zero. Tocmai din acest motiv, noi am cerut de mai multă vreme astfel de dotări, dar până acum nu s-au realizat din lipsă de bani”, spune Dumitru Coarnă.
Poliția Română a avut acum doi ani un proiect pilot în care polițiștii de la rutieră și ordine publică, au avut atașate pe uniformă camere vide-audio, care au înregistrat discuțiile dintre cetățeni și polițiști în trafic.
În urma acestui program, Poliția Română a decis să achiziționeze 1200 de dispozitive Body Worn Camera – BW, care să filmeze toate interacțiunile dintre cetățeni și oamenii legii.