Vremea rece și ninsorile încep să pună stăpânire pe tot teritoriul. În anumite zone deja se circulă foarte greu, tocmai din cauza depunerii zăpezii și a condițiilor pe timp de iarnă. În aceste condiții, Poliția Română a transmis câteva recomandări participanților la trafic pentru următoarea perioadă.
Zăpada, poleiul, gheața și temperaturile sub zero grade, toate acestea au un efect asupra condițiilor de conducere. Siguranța depinde de performanțele șoferului în condiții de pericol pe timp de iarnă, de o bună întreținere a vehiculului, și de bunul simț.
În primul rând este important să vă pregătiți mașina pentru condițiile de conducere pe timp de iarnă. Este foarte important, în același timp, să înțelegeți cum se comportă mașina dumneavoastră pe zăpadă. În timp ce caracteristici precum frânele antiblocare și anvelopele pentru toate anotimpurile pot fi avantajoase, fiecare mașină se comportă diferit.
Un alt lucru important, recomandat și de Poliția Română, mai ales în pe timp de iarnă, este să vă alocați timp suplimentar pentru a ajunge la destinație. Călătoriile pot dura mai mult iarna decât în alte perioade ale anului, mai ales dacă întâlniți drumuri înghețate. Condusul pe vreme nefavorabilă este destul de stresant și fără presiunea suplimentară de a întârzia, ceea ce ar putea să vă întunece judecata de siguranță la volan.
În principiu, locația unde vreți să ajungeți rămâne acolo, nu dispare. Așa că, spune Poliția Română, este de preferat să evitați conducerea cu viteză pe timp de iarnă, mai ales că există deja porțiuni de drum unde există pojghiță de gheață depusă.
În condițiile nefavorabile, mai ales când ninsoare este persistentă, este bine să folosiți luminile de întâmpinare și să folosiți sistemele de ventilaţie-dezaburire a parbrizului şi lunetei maşinii. Recomandarea este să verificați dacă funcționează cum trebuie, înainte de a pleca la drum, mai ales pe pe timp de iarnă.
„Poliţia Română vă recomandă să vă planificaţi din timp călătoriile, să vă interesaţi de condiţiile meteo-rutiere existente pe traseul ce urmează să îl parcurgeţi şi să adaptaţi viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic.
Chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.”, spun reprezentații Poliției Române.
În condțiile de viziblitate redusă, este bine să nu circulați cu viteză excesivă. Recomandarea venită din partea Poliției Române este să nu depăşiți 30 de km/h în localităţi sau 50 de km/h în afara localităţilor.
Monitorizați condițiile meteo pe timp de iarnă înainte de a începe călătoria, nu doar la punctul de plecare, ci și la destinație. Dacă vi se pare că drumurile vor fi prea periculoase, de exemplu dacă se așteaptă o furtună de gheață, ninsori abundente, grindină sau alte fenomene meteorologice severe oriunde pe traseul pe care îl urmați, schimbați-vă planurile de călătorie.