Ce salarii sunt în Poliție. Suma totală la care poți ajunge după ce îți sunt adăugate și sporurile

Ce salarii sunt în Poliție. Suma totală la care poți ajunge după ce îți sunt adăugate și sporurile
Salariile polițiștilor corectate în 2020

Tema salariilor din sistemul bugetar românesc este un interminabil șir de discuții. Mulți contestă salariile mari ale unor segmente din acest sistem. Ceilalți, din interiorul sistemului bugetar, se plâng că sunt mici. Odată cu intrarea în anul 2021, Guvernul Cîțu anunța înghețarea salariilor. Acest demers a generat un șir de nemulțumiri și în rândul angajaților din Poliție. Cu toate astea, salariile din Poliție nu sunt atât de mari, pe cât s-ar crede.

Salariile polițiștilor în 2020

În sistemul bugetar există salarii și salarii. Pe de-o parte unele dintre ele sunt nejustificat de mari, iar altele nejustificat de mici. Dacă ne referim la angajații din Poliție, aici este un caz mai special, având în vedere condițiile în care agenții de poliție lucrează. Vorbim de un mediu sub auspiciul pericolelor iminenete, în fiecare zi.

Cu toate astea, sindicatele angajaților din Poliție spun că salariile acestora nu sunt pe măsura activităților și pericolelor la care aceștia se supun. La nivelul anului 2019, dar și 2020, de exemplu, salariul unui simplu agent, sergent major gradația 4, ajungea la 2.578 lei, la care se adăugă sporuri.

Mergând mai departe, un plutoniei major încasează în 2019 suma de 2.858 lei. Iar un grad superior, de exemplu, subcomisar 1 gradația 4 încasează 5.063 lei, plus sporuri.

Dacă mergem către agenții de poliție din cadrul Birgăzilor RUtiere, aflăm că un agent de circulație încasează 4.000 de lei net.. la o vechime de 15 ani. Aceste salarii rămân valabile și pentru noul an, având în vedere deciziile Guvernului Cîțu.

Salariile polițiștilor corectate în 2020

Anul trecut, sindicatul Europol anunța corectarea salariilor printr-o Ordonanță de Urgență ce modifica o altă ordonanță, OUG 114/2018. COnform noii OUG se dorea recorectarea salaariilor angajaților din Poliție, după cum urmează:

  • plata retroactivă, pe ultimii 3 ani, începând cu ianuarie 2020, a drepturilor salariale reprezentate de sporul de studii superioare;
  • plata bonificațiilor de fidelitate și alte elemente salariale specific;
  • stabilirea noului salariu de funcție care să conțină și sumele compensatorii reprezentate de sporul de studii superioare și sporul de fidelitate;
  • acordarea sporurilor pe bază de pontaj (spor de noapte, spor de sâmbete, duminici și sărbători legale etc) prin raportare la noul salariu de funcție mărit;
  • recalcularea pensiilor militare pentru colegii care s-au pensionat în intervalul ianuarie 2017 – ianuarie 2020;
  • stabilirea salariului de funcție la nivelul maxim al coeficientului de ierarhizare, atât pentru agenții de poliție cât și pentru ofițerii de poliție;

În iulie anul trecut, începea un scandal ce avea urmări directe asupra salariilor angajaților din Poliție. Sindicatul Europol anunța că salariile agenților din Poliție erau calculate greșit.

După depistarea greșelii flagrante, mai spunea Europol, existau 500 de dosare înregistrate în instanță. Dosarele nu au fost rezolvate, în totalitate, nici până astăzi. Unii dintre agenții care au cerut dreptatea în instanță, au fost puși sub presiune de cadrele cu rang de conducere.

”Sindicatul EUROPOL a demonstrat încă o dată  în fața instanței  că salariile de funcție ale polițiștilor sunt sub nivelul salariului minim brut garantat în plată. Asta dacă nu ar fi luate în considerare sumele compensatorii.

Iar efectul financiar al acestor sentințe, dacă vor rămâne definitive, va însemna o creștere cel puțin corespunzătoare cu valoarea sumelor compensatorii aflate în plată, aproximativ 1000 lei, respectiv creșterea sporurilor acordate pe bază de pontaj (spor de noapte, majorarea de 75%, spor de antenă etc.).”, scria Europol.