Poliția Română și-ar putea schimba numele. Cum vrea noul ministru de Interne să numească instituția

Poliția Română și-ar putea schimba numele. Cum vrea noul ministru de Interne să numească instituția
Poliția Română și-ar putea schimba numele

Marcel Vela, ministrul de Interne, vrea să schimbe numele Poliției Române, pentru a diferenția instituția de Poliția Locală. Ce denumire a propus?

Poliția Română și-ar putea schimba numele. Cum vrea noul ministru de Interne să o numească?

Ministrul de Interne, Marcel Vela, visează la ”rebranduire”. Oficialul își dorește schimbarea numelui Poliției Române pentru a diferenția instituția de Poliția Locală. Conform declarațiilor acestuia dintr-un video prezentat de reprezentanții Sindicatului Național al Agenților de Poliție, este nevoie de o delimitare clară pentru a nu fi suprapuse atribuțiile fiecărei entități. Marcel Vela dorește să schimbe numele Poliției Române în Poliția Națională.

Poliția Română și-ar putea schimba numele. Cum vrea noul ministru de Interne să numească instituția
Poliția Română s-ar putea numi, în viitor, Poliția Națională

„Vreau rebranduirea Poliţiei Naţionale, care acum se numeşte Poliţia Română. Doresc s-o numim Poliţie Naţională, pentru a nu mai intra, pe acelaşi palier, în competiţie sau conflict cu Poliţia Locală. Tot respectul faţă de Poliţia Locală, am fost primar 12 ani, am construit poliţie locală în sensul că i-am găsit gardieni publici, după aceea poliţie comunitară şi poliţie locală – băieţi destoinici”, a declarat ministrul de Interne.

„Cred că trebuie să clarificăm o delimitare clară între Poliția Locală și Poliția Română, s-o numim Poliția Națională. Asta ține de rebranduire”, a completat Vela.

Mic istoric

Primele atestări privind Poliția Română datează din vremea lui Neagoe Basarab ori a lui Mihai Viteazul și continuă cu domnia lui Mihai Suțu. Din 1806, organele de pază și ordine din București au primit denumirea generică de Poliție. În anul 1821, Tudor Vladimirescu a acordat scutiri de taxe și impozite celor însărcinați să mențină ordinea publică și să apere proprietatea cetățenilor.

În 1831, prin Regulamentele organice, atribuțiile poliției s-au extins. În timpul Revolției de la 1848, a avut loc reorganizarea entității, prin apariția instituției șefului poliției Capitalei căruia i se subordonează Guardia municipală. Prin Decretul nr. 25 din 23 ianuarie 1949 se înființează Miliția. Mai târziu, prin Decretul – Lege nr. 2/27 decembrie 1989 se reînființează Poliția Română ale cărei competențe au fost reglementate, ulterior, prin Legea nr. 26 din 18 mai 1994 și 218 din 23 aprilie 2002.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI