În general, peste tot în lume, inclusiv România, infrastructura pentru traficul rutier este concepută pentru a rezista vremii și climatului. Dar evenimentele meteorologice extreme, pot influența dramatic acest lucru. Cu toate acestea, din cauza schimbărilor climatice, clima nu mai este un predictor fiabil al riscului viitor. Așa se face că Poliția Rutieră trage un semnal de alarmă pentru participanții la trafic.
Aproape 1,24 milioane de oameni mor în fiecare an în accidente de circulație în întreaga lume. Schimbările meteorologice din cauza schimbărilor climatice, cum ar fi temperaturi mai calde, mai multe ploi și mai puțină zăpadă, vor exacerba problemele de siguranță rutieră. De exemplu, zăpada și precipitațiile sunt cunoscute pe scară largă că reduc vizibilitatea și fac frânarea mai dificilă.
Temperaturile pot influența modul, frecvența și tipurile de deplasări pe care le efectuează șoferii. Cu toate acestea, puține studii au încercat să documenteze impactul schimbării modelelor meteorologice asupra accidentelor de circulație. Asta chiar dacă costurile potențiale pentru societate sunt masive.
În aceeași măsură, ca și temperaturile scăzute, și cele foarte ridicate pot afecta traficul rutier și, bineînțeles, participanții la trafic. Conform avertizărilor ANM, urmează să avem parte de caniculă în următoarea perioadă, iar Poliția Rutieră încearcă să tragă un semnal de alarmă pe această temă.
Odată cu schimbările meteo din aceste zile, și apariția caniculei, perturbările din traficul rutier, spun polițiștii, se vor accentua. Astfel că sfaturile Poliției Rutiere este ca participanții la trafic să folosească sistemele de climatizare existente pe mașinile personale. Un alt factor important este și presiunea din penuri, așa că, recomandarea este să fie verificate regulat, pentru a nu exista surprize.
Un factor preponderent în perioadele de caniculă este oboseala, datorată temperaturilor ridicate și a disconfortului termic. Polițiștii recomandă ca în asemenea situații participanții la trafic să nu se urce la volan. Astfel riscul unor posibile accidente în trafic poate fi evitat.
„Temperatura ridicată din hibitaclul maşinii va accentua starea de oboseală ce se manifestă la început prin întârzierea reacţiilor, dificultate în concentrare, căscatul repetat, clipirea foarte deasă şi se termină cu adormirea la volan”, au transmis polițiștii.
În cazul în care știți că aveți vreo petrecere în familie, sau cu prietenii, este bine să evitați consumul de alcool și să vă urcați la volan. Mai bine lăsați mașina acasă și folosiți transportul în comun sau celelalte servicii de transport, mai spun polițștii.
Un alt sfat, în acest caz fiind vorba de participanții la trafic care se știu cu diferite afecțiuni cardiace, este să nu se urce la volan. Disconfortul termic și temperaturile ridicate pot crea probleme celor care au astfel de afecțiuni.
„Recomandăm persoanelor cu probleme cardiace sau de altă natură medicală menite a împiedica conducerea autovehiculelor în condiţii de siguranţă să evite pe cât posibil deplasarea cu autovehiculul în perioadele de timp caniculare, iar dacă este imperios necesar să aibă un însoţitor în autovehicul.
Solicităm conducătorilor de autovehicule să circule cu atenţie, calm şi să dea dovadă de respect în trafic, deoarece un comportament agresiv va spori major riscul de a fi implicat într-un eveniment rutier cu urmări nedorite”, au mai recomandat reprezentanții Centrului Infotrafic.