Poate Dragnea să voteze la alegerile prezidențiale 2019? Răspunsul care elimină orice dubiu

Poate Dragnea să voteze la alegerile prezidențiale 2019? Răspunsul care elimină orice dubiu
Va putea Liviu Dragnea să voteze din închisoare?

A mai rămas mai puțin de o zi până la alegerile prezidențiale când românii își vor putea alege, prin vot democratic viitorul președinte pentru următorii cinci ani. În acest context se lansează întrebarea cine poate vota și dacă deținuții, așa cum este și Liviu Dragnea în acest moment, își mai pot exercita dreptul la vot.

Poate sau nu să voteze Liviu Dragnea? Ce spune Constituția

În prezent, Liviu Dragnea își ispășește pedeapsa care se ridică la 3 ani și 6 luni de închisoare în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman. Acesta a depus deja cereri pentru a-şi anula această pedeapsă. Dragnea a depus la Curtea Supremă un recurs în casaţie, prin care încearcă să obţină anularea condamnării la închisoare. Aceasta este cea de-a doua cale extraordinară de atac la care apelează Dragnea. Fostul președinte PSD a depus şi o contestaţie în anulare la Instanţa supremă.

Mai mult decât atât, fostul lider PSD a formulat o cerere pentru a ieși o zi din închisoare, însă aceasta a fost respinsă. Astăzi, la împlinirea vârstei de 57 de ani, Liviu Dragnea a mai formulat o cerere de permisie pentru o zi în care să poată merge acasă, însă răspunsul îl va afla abia pe 20 noiembrie, transmite Digi24.ro.

Speranțele lui Liviu Dragnea, spulberate de CCR: rămâne în puşcărie. Dosarul DGASPC Teleorman nu va fi rejudecat
Mai poate Liviu Dragnea să își exercite dreptul de vot din închisoare?

Contituția României spune că nu au dreptul de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă.

Potrivit legii, au dreptul să voteze cetăţenii români care au 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusiv.

Românii din diaspora vor putea să voteze, în cadrul alegerilor prezidențiale, timp de 3 zile. Este o premieră pentru cei care locuiesc în străinătate și doresc să își exercite acest drept. Alegătorii din diasporă pot să voteze pentru primul tur al prezidențialelor în zilele de 8, 9 și 10 noiembrie 2019. Regula celor trei zile se va aplica și-n turul al doilea, când românii vor fi așteptați în secțiile de votare în zilele de 22, 23 și 24 noiembrie.