28 mart. 2024 | 17:22

”Plătesc amorul meu cu viața!” Cleopatra Lecca, femeia de ”Pe lângă plopii fără soț” ai lui Mihai Eminescu

Știri generale
”Plătesc amorul meu cu viața!” Cleopatra Lecca, femeia de ”Pe lângă plopii fără soț” ai lui Mihai Eminescu
”Plătesc amorul meu cu viața!” Cleopatra Lecca, femeia de ”Pe lângă plopii fără soț”

În lumea tumultuoasă a literaturii românești, iubirile și pasiunile poetice au reprezentat, dintotdeauna, unul dintre subiectele cele mai fierbinți și fascinante pentru cititori. Ultima iubire din viața lui Mihai Eminescu a fost o tânără aristocrată, cu ochi pătrunzători, trup firav și chip blajin, care a inspirat una dintre cele mai frumoase poezii din literatura română, ”Pe lângă plopii fără soț.” Cât de mult a iubit-o Eminul pe verișoara lui Ion Luca Caragiale, de fapt.

Cucerită de Eminescu, râvnită de Maiorescu

Cleopatra Lecca, fiica pictorului Lecca și verișoara celebrului dramaturg I. Luca Caragiale, a fost o prezență strălucitoare în viața lui Mihai Eminescu.

Renumită pentru frumusețea, candoarea și personalitatea puternică, tânăra domniță a intrat în viața poetului într-un moment crucial, după despărțirea de Veronica Micle și idilă neîmplinită cu Mite Kremniz.

Râvnită de criticul Titu Maiorescu, tânăra a intrat în cercurile scriitorilor din Capitală, devenind, rapid, invitata de onoare la sediul Junimii, prezența ei adăugând strălucire și farmec acestor întâlniri literare.

În ciuda farmecului și a atracției pe care o exercita asupra celor din jurul său, Cleopatra Lecca a trăit și ea propriile drame ale iubirii.

Vezi și Iubirile clandestine ale lui Alexandru Ioan Cuza. Mihail Kogălniceanu ținea evidența cuceririlor sale într-un carnețel: ”Peste 700 de femei”

Fostul soț i-a cerut divorțul după ce a aflat că i-a fost infidelă

Divorțul său celebru de căpitanul Poenaru, în urma unui scandal amoros, a fost subiectul unor discuții aprinse în protipendada bucureșteană, aducându-i și mai multă notorietate în lumea aristocrației.

Gurile rele ale acelei perioade spuneau că fostul soț ar fi prins-o pe tânăra domniță în intimitate cu un alt domn, în căminul lor conjugal. Orbit de gelozie și cu orgoliul rănit, Poenaru nu a putut trece peste trădarea partenerei sale de viață, căreia i-a cerut imediat, desfacerea căsniciei.

La început, Cleopatra Lecca a refuzat avansurile Luceafărului poeziei românești, ceea ce a stârnit focul din inima Eminului.

”Cleopatra era atunci o femeie de peste 30 de ani trecuţi, înaltă frumoasă şi blândă ca o icoană. Fie din motive pe care nu le putem şti, fie că, pentru ea, un ziarist şi un poet modest în toate ale lui nu o putea interesa, fie că inima ei nu era liberă, rămase indiferentă la gândurile lui.”, relata scriitorul Nicolae Petraşcu, potrivit Adevărul.

Muza poeziei ”Pe lângă plopii fără soț”

Ea a devenit muza lui, poetul redactându-i scrisori de dragoste pentru a o convinge de veridicitatea sentimentelor sale.

Legătura dintre Mihai Eminescu și Cleopatra Lecca a ars cu o pasiune tulburătoare, care a răsunat puternic în inima poetului, bruneta reușind să vindece sufletul rănit al romanticului incurabil.

”Ei bine, fii a mea…nu o noapte întreagă…ceea ce n-aş fi cerut…ci o oră, o singură oră…şi-ţi promit pe mormântul mamei mele că de la tine plec acasă şi mâine vei primi o scrisoare din partea unui om ce nu ar mai fi şi care va zice că moare pentru c-ai fost crudă cu el.

Numele tău rămâne neîntinat, nimeni nu ştie ce s-a întâmplat, gura care-a putut să-ţi facă o asemenea propunere va fi închisă pentru totdeauna. Vezi dar cât te iubesc, dacă plătesc amorul meu cu viaţa, să plătesc cu el un moment de fericire”, îi scria Eminescu muzei sale.

Vezi și ”Să mă aștepți puțin, vin și eu!” Alina Antipa și-a luat propria viață în ziua în care l-a înmormântat pe Grigore, sufletul ei pereche

Cei doi s-au iubit între anii 1881 și 1883, înainte ca starea de sănătate a marelui poet să se degradeze. Din iubire pentru cea care i-a salvat inima, Eminescu i-a făcut un cadou impresionant.

I-a dedicat iubitei sale poezia”Pe lângă plopii fără soț”, considerată una dintre cele mai frumoase opere ale literaturii române. Versurile pline de melancolie reflectă tumultul interior al poetului și dorința sa neîmplinită de a fi alături de persoana iubită.

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
„O suspectam pe soția mea de infidelitate, dar ce am aflat a fost mult mai rău”. Un bărbat a fost în stare de șoc când a descoperit adevărul
Click.ro
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au luat-o în seamă. Ce au descoperit după i-a șocat: „Un coșmar”
Digi24
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o sumă mare în cont și i-au furat 140.000 €
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews
Capcana legată de BANII DE PENSIE. Abia acum s-a aflat ce se poate întâmpla
Capital.ro
Horoscop 29 aprilie - 5 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Peștii merg pe un drum nou cu câștiguri financiare mari. Săgetătorii trec prin furtună
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
A început PLATA PENSIILOR, se DAU și în WEEKEND! ANUNȚUL Poștei
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin. S-a căsătorit și pare mai fericit ca niciodată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro