În urmă cu două luni, pe 18 februarie, Joe Biden declara că Statele Unite dispun de informații care arătau că Vladimir Putin luase deja decizia de a invada Ucraina. Același președinte american declara tot atunci că informațiile ar fi fost trimise către oficialii ucraineni. Cu alte cuvinte, se știa cu cel puțin o săptămână înainte că Ucraina avea să fie invadată de trupele rusești, iar reacția de la Kiev avea să întârzie.
Cu cel puțin o săptămână înainte de discursul beligerant al lui Vladimir Putin prin care anunța operațiunea specială din Ucraina, Joe Biden și Secretarul de stat Antony Blinken a avertizat că Rusia ar putea fi pe punctul de a invada Ucraina.
Conform unor apropiați ai administrației americane, informațiile ar fi fost trimis din timp către Kiev, astfel Zelenski fiind informat de ceea ce a și urmat, de altfel, începând cu 24 februarie.
Un alt aspect extrem de important este faptul că, în perioada premergătoare invaziei ruseși din Ucraina, oficialii serviciilor de informații americane au luat măsuri pentru a declasifica rapid ceea ce au spus că este un plan rusesc de răspândire a dezinformării cu privire la un presupus atac ucrainean pe teritoriul rusesc.
„O astfel de mișcare din partea Kievului ar precipita represaliile Moscovei, care nu s-ar opri la granițe, ci s-ar rostogoli în capitala ucraineană.
Cu alte cuvinte, o operațiune sub pavilion fals care ar putea declanșa cel mai mare război terestru din Europa din anii 1940 încoace.”, declara directorul CIA, William Burns.
Tot despre Burns scrie The WallStreet Journal, că ar fi avut două vizite secrete, premergătoare conflictului. Prima ar fi fost chiar cu Vladimir Putin. La începutul lunii noiembrie, cu câteva luni înainte de începerea războiului, directorul CIA, William Burns, a vizitat Moscova pentru a lansa un avertisment.
Statele Unite credeau că președintele rus Vladimir Putin se pregătea să invadeze Ucraina. William Burns i-a transmis atunci lui Putin că se va confrunta cu sancțiuni paralizante din partea Occidentului, dacă va merge mai departe.
Șeful spionajului american a mai vorbit ulterior la telefon cu Putin, care se afla în stațiunea Soci de la Marea Neagră, izolat de toți, cu excepția câtorva confidenți.
Liderul rus nu a făcut niciun efort pentru a nega acuzația, citând calm o listă de nemulțumiri cu privire la modul în care SUA a ignorat ani de zile preocupările de securitate ale Rusiei. În ceea ce privește Ucraina, Putin a reitart faptul că aceasta nu era o țară adevărată.
După ce s-a întors la Washington, șeful CIA l-a informat pe președintele Biden că Vladimir Putin nu luase încă o decizie irevocabilă, dar că există șansele ca invazia să se materializeze.
Cea de a doua vizită, mai spune publicația americană, ar fi fost la Kiev, unde a stat de vorbă cu Zelenski, concluzia fiind „Directorul CIA a transmis informaţii care au ajutat foarte mult Ucraina în primele zile ale războiului”, scrie WSJ.
În următoarele trei luni, Washingtonul s-a străduit să își convingă aliații europeni să facă un front comun, mai spune WallStreet Journal. Statele Unite încercau să echilibreze două obiective. Primul era să-l convingă pe Putin să renunțe la intenția de a invada Ucraina, evitând în același timp acțiunile pe care acesta le-ar putea trata ca pe o provocare.
Al doilea obiectiv era să înarmeze Ucraina pentru ca o invazie să fie cât mai costisitoare posibil. În cele din urmă, Occidentul nu a reușit nici să-l descurajeze pe Putin să invadeze Ucraina, nici să-l asigure că orientarea tot mai accentuată a Ucrainei spre vest nu amenința Kremlinul.
Efectul a fost ziua de 24 februarie, zi în care Putin își trimitea trupele. Șeful CIA relata recent că toate aceste informații despre demersurile sale, desecretizate deja, ar fi fost trimise și lui Zelenski, dar reacțiile ulterioare au fost deja cele cunoscute.