Planul șocant al Coreei de Nord ar fi fost descoperit cu ajutorul unor imagini din satelit, declanșând o alertă la nivel global. Informațiile au fost publicate la scurt timp după ordinele alarmante date marți de liderul Kim Jong Un.
Mai multe imagini din satelit, surprinse în perioada 3-17 martie, par să dezvăluie planurile Coreei de Nord. A fost detectat un nivel ridicat de activitate la cel mai important complex nuclear al țării, în condițiile în care, cu doar câteva zile în urmă, liderul Kim Jong Un a cerut creșterea producției de „material nuclear militar”, a informat duminică AFP.
Imaginile par să confirme faptul că țara a dat startul unei operațiuni de construcție a unui reactor cu apă ușoară la situl din Yongbyon. Organizația 38 North precizează că lucrările „sunt pe cale să se încheie”.
Un raport întocmit de organizație susține că au fost identificate chiar deversări de apă provenită din sistemul de răcire, ceea ce indică faptul că reactorul va deveni funcțional în scurt timp.
„Aceste evoluţii par să reflecte recenta directivă a lui Kim Jong Un pentru creşterea producţiei de materiale fisile, pentru a întări arsenalul său nuclear”, analizează 38 North.
La Yongyon funcționează în prezent un reactor de cinci megavați, iar noi construcții au fost începute în jurul uzinei pentru îmbogățirea uraniului în acest sit.
Marți, pe canalele media de stat, Kim Jong-Un a apărut în timp ce inspecta o serie de focoase mai mici ce păreau a fi focoase nucleare tactice. Liderul a ordonat atunci accelerarea producției de material nuclear militar pentru a crește în mod exponențial producția de arme nucleare.
Specialiștii susțin că armele nucleare tactice sunt un indiciu clar al faptului că Phenianul face progrese tehnice şi un semn că ţara se pregăteşte pentru al şaptelea test nuclear.
Încă de la începutul anului 2022, liderii de la Seul și Washington au avertizat împotriva unui nou test nuclear nord-coreean.
În condițiile în care SUA și Coreea de Sud şi-au consolidat exerciţiile militare comune, Phenianul încă efectuează lansări şi teste de rachete, acuzând totodată guvernul de la Seul că este vinovat pentru deteriorarea securității regionale.
În ultima săptămână, armata nord-coreeană și-a intensificat exercițiile militare, reprezentanții săi declarând, marți, că a fost efectuat un al doilea test a ceea ce a fost prezentat drept „o dronă de atac nuclear subacvatic”.