Deși la început părea doar o demonstrație de forță în fața Occidentului, planul lui Putin părea unul nerealizabil. Dar lucrurile aveau să se schimbe odată cu declarațiile sale după ședința Consiliului de Securitate al Rusiei și recunoașterea independenței celor două republici separatiste. De fapt, acela a fost mesajul că Vladimir Putin nu glumește și că va invada Ucraina, sub pretextul că neo-naziștii și extremiștii ar fi furat statul democratic. Ceea ce a urmat este deja actualitate, și suntem la a cincea zi de război ruso-ucrainean. Numai că planurile lui Putin ar putea fi mult mai ample și mai dure, conform unor analiști, de acord cu aceștia fiind și celebrul șahist rus, Garry Kasparov.
Afirmația îi aparține premierului britanic Boris Johnson, într-un interviu acordat postului britanic BBC. Boris Johnosn este de părere că „toate semnele arată că planul a început deja, într-un fel, să fie pus în aplicare.”
Serviciile de informații sugerează că Rusia intenționează să lanseze o invazie care să încercuiască capitala ucraineană Kiev, a spus Johnson, accentuând faptul că „Oamenii trebuie să înțeleagă costul uriaș în vieți omenești pe care l-ar putea implica”. Premierul britanic vorbea de la Munchen, unde liderii mondiali s-au întâlnit pentru conferința anuală de securitate, pe 20 februarie.
La declanșarea invaziei, Putin a prezentat o justificare care, în mod natural, se baza pe minciuni. El a pretins că Moscova trebuia să invadeze, pentru a salva vorbitorii de limbă rusă din estul Ucrainei de o amenințare care nu exista. El ar fi salvat Ucraina de sub conducerea „neonaziștilor”, un mod ciudat de a descrie o țară al cărei președinte și fost prim-ministru sunt amândoi evrei, ambii democrați.
Dar sub aceste pretexte se ascunde adevărata viziune a lui Putin asupra lumii. Obiecția sa nu era doar față de extinderea NATO, ci ceva mult mai fundamentală, spun analiștii. Putin a argumentat că Ucraina nu este o țară adevărată, sugerând că dintre statele născute din Uniunea Sovietică prăbușită, doar unul era real și legitim, și anume Rusia.
Toate celelalte sunt confecții, al căror drept de a exista este neclar și care urma să fie determinat de Putin însuși, prin forța armelor dacă era necesar. Cu ate cuvinte, Putin crede că are dreptul să redeseneze harta Europei și să o facă cu sânge.
Printre cei care au tras un semnal de alarmă, cu mulți ani înainte de escaladarea tensiunilor din zonă, se numără și celebrul șahist rus Garry Kasparov, acesta plecând din Rusia în 2013, ca o revoltă împotriva sistemului condus de Vladimir Putin. Într-un material, postat recent pe rețelele de socializare, Garry Kasparov face o analiză a situației de facto, dar și asupra posibilelor planuri ulterioare dezvoltate de liderul de la Kremlin:
„Lui Putin nu-i pasă ce se întâmplă cu Rusia sau cu rușii, cum niciodată nu i-a păsat. Se gândește doar să rămână la putere. Atât. Nu veți vedea vreodată un dictator care să recunoască că a greșit, cât timp e încă dictator. Acum, când planul inițial al lui Putin de a cuceri Kievul rapid, cu armata ucraineană distrusă și cu Zelenski fugind din țară, a picat, Putin va ridica orice restricție de atac, ca să ia Capitala cu orice preț.
Bineînțeles că nu i-a păsat de victimele din rândul civililor nici până acum, dar nu a căutat să îi atace. Acum nu va mai ține la precizie, va vrea doar distrugere și teroare. Lui Putin nu îi pasă de imaginea sa în fața lumii sau a rușilor și ucrainenilor, fiindcă nimeni nu-l poate face să plătească.”, scrie marele șahist pe contul său de Twitter.
Putin a acționat în acest sens de cel puțin trei ori în ultimii 15 ani, plătind de fiecare dată un preț mic. A confiscat o bucată din Georgia în 2008 și din Ucraina în 2014, ca să nu mai vorbim de decizia sa de a adopta războiul criminal al regimului Assad împotriva poporului sirian ca fiind al său un an mai târziu.
Poate că s-au uitat de toate acestea, disidentul rus Garry Kasparov find printre cei care deplânge „amnezia Occidentului”, dar Putin nu. El a remarcat ridicarea din umeri a Occidentului care a întâmpinat anexarea Crimeei.
Nu a existat nicio întărire a apărării ucrainenilor, astfel încât aceștia să se poată proteja împotriva acestui moment. Nu a existat nicio curățare a banilor oligarhilor, iar Putin a înțeles semnalul.
Ultimele runde de sancțiuni economice nu sunt deloc paralizante, nu când Moscova are prieteni, începând cu China, care sunt dispuși să atenueze lovitura. Dar chiar dacă măsurile ar fi mai puternice, nu există nicio garanție că ar funcționa.
Atât Bashar al-Assad, cât și regimul de la Teheran se confruntă cu sancțiuni de ani de zile. Ei sunt încă în picioare, iar comportamentul lor abia dacă s-a schimbat.
Problema este una evidentă, și anume, lui Putin nu-i pasă dacă poporul său suferă. El a evaluat lovitura dată amicilor săi oligarhi, la fel cum a evaluat pierderea de vieți ale militarilor ruși.
Pentru el, cucerirea Ucrainei, și eliminarea exemplului unui vecin democratic care ar putea arăta rușilor că o viață diferită este posibilă, merită.
„Ce diferența va fi pentru el că sunt 1000, 10.000 sau 100.000 de morți? E în continuare la putere? E bogat în continuare? Aceasta capacitate de a acționa din egoism pur e o superputere a autocraților. Oamenii normali nu pot face asta.
Putin va bombarda și ataca puncte cheie de infrastructură pentru a distruge rezistența orașului. Nu vrea un asediu îndelungat. Banii i se vor termina din cauza sancțiunilor, iar armele Vestului nu au ajuns încă în Ucraina. În schimb, tancurile lui sunt acolo”, a scris Garry Kasparov, pe Twitter.
Perspectiva mai sumbră este că Putin înțelege ceva despre secolul XXI cu care puțini vor să se confrunte, și anume, că aceasta este o eră a impunității, în special pentru cei care au un arsenal vast și mortal, dar nu au rușine.
Aceasta este miza acestui moment. Beijingul înțelege acest lucru. Dacă Rusia poate lua Ucraina, de ce nu poate China să smulgă Taiwanul?
Poporul ucrainean știe că Ucraina este ca un scut pentru Europa și pentru lume, și luptă pentru libertatea lumii.