28 feb. 2022 | 11:54

Planul halucinant al lui Vladimir Putin în Ucraina. Mișcarea pe care vrea s-o facă liderul de la Kremlin

News
Planul halucinant al lui Vladimir Putin în Ucraina. Mișcarea pe care vrea s-o facă liderul de la Kremlin
Putin și-a ținut cu greu secretă viziunea sa despre lume până acum

Deși la început părea doar o demonstrație de forță în fața Occidentului, planul lui Putin părea unul nerealizabil. Dar lucrurile aveau să se schimbe odată cu declarațiile sale după ședința Consiliului de Securitate al Rusiei și recunoașterea independenței celor două republici separatiste. De fapt, acela a fost mesajul că Vladimir Putin nu glumește și că va invada Ucraina, sub pretextul că neo-naziștii și extremiștii ar fi furat statul democratic. Ceea ce a urmat este deja actualitate, și suntem la a cincea zi de război ruso-ucrainean. Numai că planurile lui Putin ar putea fi mult mai ample și mai dure, conform unor analiști, de acord cu aceștia fiind și celebrul șahist rus, Garry Kasparov.

Rusia plănuiește cel mai mare război în Europa din 1945 încoace

Afirmația îi aparține premierului britanic Boris Johnson, într-un interviu acordat postului britanic BBC. Boris Johnosn este de părere că „toate semnele arată că planul a început deja, într-un fel, să fie pus în aplicare.”

Serviciile de informații sugerează că Rusia intenționează să lanseze o invazie care să încercuiască capitala ucraineană Kiev, a spus Johnson, accentuând faptul că „Oamenii trebuie să înțeleagă costul uriaș în vieți omenești pe care l-ar putea implica”. Premierul britanic vorbea de la Munchen, unde liderii mondiali s-au întâlnit pentru conferința anuală de securitate, pe 20 februarie.

La declanșarea invaziei, Putin a prezentat o justificare care, în mod natural, se baza pe minciuni. El a pretins că Moscova trebuia să invadeze, pentru a salva vorbitorii de limbă rusă din estul Ucrainei de o amenințare care nu exista. El ar fi salvat Ucraina de sub conducerea „neonaziștilor”, un mod ciudat de a descrie o țară al cărei președinte și fost prim-ministru sunt amândoi evrei, ambii democrați.

Dar sub aceste pretexte se ascunde adevărata viziune a lui Putin asupra lumii. Obiecția sa nu era doar față de extinderea NATO, ci ceva mult mai fundamentală, spun analiștii. Putin a argumentat că Ucraina nu este o țară adevărată, sugerând că dintre statele născute din Uniunea Sovietică prăbușită, doar unul era real și legitim, și anume Rusia.

Toate celelalte sunt confecții, al căror drept de a exista este neclar și care urma să fie determinat de Putin însuși, prin forța armelor dacă era necesar. Cu ate cuvinte, Putin crede că are dreptul să redeseneze harta Europei și să o facă cu sânge.

Citește și: Mesajul șocant apărut azi la o agenție de presă din Rusia. Textul a fost șters imediat, ce au scris despre Kiev

„Nu-i pasă ce se întâmplă cu Rusia sau cu rușii”

Printre cei care au tras un semnal de alarmă, cu mulți ani înainte de escaladarea tensiunilor din zonă, se numără și celebrul șahist rus Garry Kasparov, acesta plecând din Rusia în 2013, ca o revoltă împotriva sistemului condus de Vladimir Putin. Într-un material, postat recent pe rețelele de socializare, Garry Kasparov face o analiză a situației de facto, dar și asupra posibilelor planuri ulterioare dezvoltate de liderul de la Kremlin:

„Lui Putin nu-i pasă ce se întâmplă cu Rusia sau cu rușii, cum niciodată nu i-a păsat. Se gândește doar să rămână la putere. Atât. Nu veți vedea vreodată un dictator care să recunoască că a greșit, cât timp e încă dictator. Acum, când planul inițial al lui Putin de a cuceri Kievul rapid, cu armata ucraineană distrusă și cu Zelenski fugind din țară, a picat, Putin va ridica orice restricție de atac, ca să ia Capitala cu orice preț.

Bineînțeles că nu i-a păsat de victimele din rândul civililor nici până acum, dar nu a căutat să îi atace. Acum nu va mai ține la precizie, va vrea doar distrugere și teroare. Lui Putin nu îi pasă de imaginea sa în fața lumii sau a rușilor și ucrainenilor, fiindcă nimeni nu-l poate face să plătească.”, scrie marele șahist pe contul său de Twitter.

Putin și-a ținut cu greu secretă viziunea sa despre lume până acum

Putin a acționat în acest sens de cel puțin trei ori în ultimii 15 ani, plătind de fiecare dată un preț mic. A confiscat o bucată din Georgia în 2008 și din Ucraina în 2014, ca să nu mai vorbim de decizia sa de a adopta războiul criminal al regimului Assad împotriva poporului sirian ca fiind al său un an mai târziu.

Poate că s-au uitat de toate acestea, disidentul rus Garry Kasparov find printre cei care deplânge „amnezia Occidentului”, dar Putin nu. El a remarcat ridicarea din umeri a Occidentului care a întâmpinat anexarea Crimeei.

Nu a existat nicio întărire a apărării ucrainenilor, astfel încât aceștia să se poată proteja împotriva acestui moment. Nu a existat nicio curățare a banilor oligarhilor, iar Putin a înțeles semnalul.

„Putin va bombarda și ataca puncte cheie”

Ultimele runde de sancțiuni economice nu sunt deloc paralizante, nu când Moscova are prieteni, începând cu China, care sunt dispuși să atenueze lovitura. Dar chiar dacă măsurile ar fi mai puternice, nu există nicio garanție că ar funcționa.

Atât Bashar al-Assad, cât și regimul de la Teheran se confruntă cu sancțiuni de ani de zile. Ei sunt încă în picioare, iar comportamentul lor abia dacă s-a schimbat.

Problema este una evidentă, și anume, lui Putin nu-i pasă dacă poporul său suferă. El a evaluat lovitura dată amicilor săi oligarhi, la fel cum a evaluat pierderea de vieți ale militarilor ruși.

Pentru el, cucerirea Ucrainei, și eliminarea exemplului unui vecin democratic care ar putea arăta rușilor că o viață diferită este posibilă, merită.

„Ce diferența va fi pentru el că sunt 1000, 10.000 sau 100.000 de morți? E în continuare la putere? E bogat în continuare? Aceasta capacitate de a acționa din egoism pur e o superputere a autocraților. Oamenii normali nu pot face asta.

Putin va bombarda și ataca puncte cheie de infrastructură pentru a distruge rezistența orașului. Nu vrea un asediu îndelungat. Banii i se vor termina din cauza sancțiunilor, iar armele Vestului nu au ajuns încă în Ucraina. În schimb, tancurile lui sunt acolo”, a scris Garry Kasparov, pe Twitter.

Citește și: Românul care se ocupă de comerțul cu arme din Ucraina. Totul despre teatrul de război și teroarea implementată de Rusia (exclusiv)

Concluzie

Perspectiva mai sumbră este că Putin înțelege ceva despre secolul XXI cu care puțini vor să se confrunte, și anume, că aceasta este o eră a impunității, în special pentru cei care au un arsenal vast și mortal, dar nu au rușine.

Aceasta este miza acestui moment. Beijingul înțelege acest lucru. Dacă Rusia poate lua Ucraina, de ce nu poate China să smulgă Taiwanul?

Poporul ucrainean știe că Ucraina este ca un scut pentru Europa și pentru lume, și luptă pentru libertatea lumii.

PlaySport
Cum arată românca superbă din Pașcani însărcinată cu unul dintre cei mai cunoscuți bărbați din lume
Ego.ro
Larisa Popa a încins internetul! E din ce în ce mai îndrăzneață. Ireal cum s-a putut fotografia
Digi24
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare
Cancan.ro
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
GSP.ro
Cristian Gațu a recunoscut relația cu menajera familiei » S-a afișat în public cu femeia cu 27 de ani mai tânără decât soția lui: „Nu mă simt vinovat”
Stirile PROTV
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Romania TV
Mirela Retegan a părăsit România după scandalurile repetate din Gaşca Zurli
Capital.ro
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
EVZ.ro
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Adevarul
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
BZI.ro
Scandal cât casa la Gașca Zurli: Angajații Mirelei Retegan aveau salarii mizerabile!
Spynews.ro
Vești proaste pentru români! Biletele de tren se scumpesc de la 1 aprilie 2024
Libertatea.ro
Investigație. Lacunele din declarația de interese a unui secretar de stat: firma soției primește bani de la fondul de stat unde el este membru în consiliul de administrație
Sport.ro
FOTO Imaginea pentru care 'cea mai sexy femeie' din lume a primit peste 100.000 de euro: "O adevărată zeiță!"
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Imaginile care fac înconjurul României: Primar PNL prins cu amanta pe câmp. "Ce faci, domn primar? Este zi de post azi"
Redactia.ro
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Digisport.ro
Crezi că ești un geniu, iar coeficientul tău de inteligență este peste medie? Doar cei care au o minte sclipitoare pot găsi numărul lipsă în mai puțin de 10 secunde
Click.ro
Primele imagini cu Gianina Crișan, iubita lui Pescobar, după ce a născut! Cum s-a filmat tânăra la două săptămâni de când a devenit mamă
Viva.ro
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Digi24
Putin avertizează că Rusia va doborî toate avioanele F-16 date Ucrainei: Dacă sunt folosite din țări terțe, ele devin ținte legitime
Digi24
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit! Ea și sora ei vor să devină mame
Unica.ro
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi majorările anuale
EVZ.ro
Cum încearcă familia lui Mirel Dragomir să se dezică de el, după ce a ucis-o pe Andreea. Gesturile prin care au dat de înțeles că l-au ”abandonat”
Spynews
Va deveni INTERZIS PRIN LEGE. Decizia se pregătește acum în ROMÂNIA. E un gest iubit de mulți
Capital.ro
Categoria de români care primește mii de euro de la stat prin programul "Prima Conectare 2024"
Antena 3
Antonia a renunțat la haine și a pozat provocator. Viitoarea soție a lui Alex Velea a făcut furori
TV Mania
A împlinit 69 de ani, dar cu greu i-ai putea da mai mult de 40 de ani. O mai recunosti?
Avantaje
AJUTOARE pentru români. Lista completă a celor care beneficiază
Mediaflux
Vești proaste pentru români! Biletele de tren se scumpesc de la 1 aprilie 2024
Spynews.ro
Testul de atenție pe care numai geniile îl rezolvă: găsește ardeiul desenat!
Realitatea.net
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Antena 1
Rușii, nervoși că baza Kogălniceanu se extinde: 'Va fi prima țintă'. Ne pregătim de război?
Shtiu.ro