Expertul german în securitate, Gustav Gressel, dă asigurări că forțele ruse sunt epuizate și explică cum ar putea fi confruntată mobilizarea parțială de către trupele ucrainene. Potrivit unor surse americane, Vladimir Putin s-a opus retragerii din regiunea Herson, ceea ce a adus pierderi semnificative armatei ruse. Află ce ar dori să facă liderul rus pentru a prelungi războiul din Ucraina cât mai mult posibil.
În ciuda mobilizării parțiale comandate, miercuri, de Vladimir Putin, Rusia este slăbită din punct de vedere al armatei. Potrivit expertului german în securitate, Vladimir Putin și-a calculat greșit pașii care urma să-i facă în acest război, mobilizând în prima parte a războiului toată forța militară de care dispunea Rusia.
Din păcate pentru el, liderul Moscovei nu s-a așteptat la o asemenea receptivitate și unitate din partea Occidentului și nici la o înfrângere. Prin urmare, o mare parte a armatei sale de bază a fost înfrântă. Întrebat în ce situație se află rușii în acest moment, Gustav Gressel a dezvăluit partea ascunsă pe care Vladimir Putin ar dori-o neștiută de nimeni.
„Ei bine, sunt destul de dezordonați. Rusia a început acest război în timp de pace, așa că a luat cele mai pregătite batalioane ale sale, grupuri de acțiune, adică un batalion, plus sprijinul soldaților profesioniști, pe care i-a trimis pe front în februarie.
Ei și-au epuizat deja aproape tot personalul înalt pregătit pe parcursul acestui război. Această forță este foarte deteriorată și există chiar și formațiuni care pur și simplu nu mai există, pentru că au avut multe victime, printre care, morți și răniți. Deci acele forțe sunt deja epuizate și nu pot fi înlocuite de voluntari”, a declarat expertul, potrivit dw.com.
Întrebat cum vede lucrurile după mobilizarea parțială din Rusia, expertul a dezvăluit că Vladimir Putin va recurge la un plan care ar putea să-i aducă timp în plus armatei ruse, astfel că, acesta dorește să prelungească războiul din Ucraina, chiar mai mult de anul 2023.
Astfel, Putin dorește ca „Ucraina să rămână fără gloanțe, înainte ca Rusia să rămână fără soldați”, a transmis Gustav Gressel. Expertul a mai susținut că liderul rus dorește erodarea inamicului, punând accent pe probleme existente în Occident. Acesta ar uma să-și construiască amenințările bazându-se pe tensiunile politice și diplomatice existente în țările care susțin Ucraina cu armament.
Pe de altă parte, expertul a susținut că victoria Ucrainei este dependentă de implicarea Occidentului în acest război, cât și de cantitatea de arme grele, echipamente și muniție pe care țările prietene le vor trimite. În acest moment, expertul susține că nu există dovezi care să susțină acest ajutor atât de necesar Ucrainei.