Care sunt plantele pe care nu trebuie să le ții în casă atunci când ai animale de companie și care sunt simptomele intoxicației. Iată ce trebuie să știi dacă ești stăpân de pisică, câine sau rozătoare.
Dacă ai pisică, trebuie să știi că ele sunt atrase de plantele care se aseamănă cu iarba, iar instinctul lor natural le face să ronțăie aceste plante pentru a elimina părul ingerat în timpul toaletării. O atenție specială trebuie acordată deci plantelor ornamentale precum: crin, narcisă , zambilă, ghiocei, azalee, crizantemă, iederă, ficus, hortensie, iris, palmieri, aloe, crăciuniţă.
De asemenea, tentaţii mari pentru pisici este şi dracaena sau yucca. Aceste plante au frunze subţiri și sunt pe placul pisicilor. Dar aceste plante pot fi dăunătoare sau otrăvitoare chiar, în funcție de cantitatea ingerată. Semnele clinice pot fi de la simple vărsături până la tulburări gastrointestinale grave cu diaree, vomă, letargie, tulburări nervoase, insuficienţă renală. În plus, și plantele de grădină pot fi dăunătoare pentru pisici, iar atingerea frunzelor de căpșuni, țelină, roșii, castraveți, păstârnac pot să determine reacții cutanate manifestate prin iritație sau prurit.
Dacă ești posesor de căine, printre plantele de apartament dăunătoare se numără azaleea, leandrul, narcisa. Iar ca plante de grădină se numără ceapa, cartoful (frunze, flori), roşiile (frunzele şi tulpinile) şi usturoiul au efect toxic dacă sunt ingerate de căini.
Ei pot manifesta anumite tulburări de natură digestivă la lăcrămioara sau iris, cardiacă, din cauza leandrului sau lăcrămioarei, rhododendronului, tisaei, ricinului sau nervoasă, cu paralizii şi ori deces din cauza brânduşei, ricinului, iasomiei, rubarbei.
Dacă ai acasă un porcușor de Guineea sau un iepure trebuie să știi că cele mai multe flori din grădină sunt toxice pentru rozătoare. Enumărăm aici zambila, ienupărul, gladiola, dalia, crizantema, lupinul, tisa şi majoritatea pomilor ornamentali cu frunze veşnic verzi.
Dacă rozătoarele ajung în grădină, trebuie să fii atent la plante precum pătrunjel sălbatic, lemn câinesc, frunze de cartofi, roşiile (atât planta, cât şi fructul), fasolea verde, prazul, arpagicul, ceapa, untişorul, rubarba, ardeiul iute. Și frunzele de salată se dau în cantități mici, deoarece se pot intoxica cu nitriți.
Dacă ai observat că animalul de companie a mâncat o plantă cu potențial toxic sau dacă starea generală se modifică, trebuie contactat imediat medicul veterinar. Ca și măsură de prim-ajutor se poate administra cărbune medicinal, care va reduce elementele toxice conținute de aceste plante. O altă măsură este aceea de a se administra ulei, care va induce un scaun moale, favorizând eliminarea toxinelor conținute de plantă.