Plantele care sunt în pericol de dispariție. Mulți români le folosesc aproape în fiecare zi

Plantele care sunt în pericol de dispariție. Mulți români le folosesc aproape în fiecare zi
Plantele care sunt in pericol de disparitie. Multi romani le folosesc aproape in fiecare zi

Industria medicală și cosmetică le exploatează în mod excesiv, fără a proteja populațiile care le cultivă, în timp ce consumatorii nu cunosc adesea ingrediente precum Karité, Pygeum și Candelilla, potrivit FAO. Iată care sunt plantele în pericol de dispariție.

Ce plante se află într-un pericol real de dispariție

Sunt ascunse în multe produse de zi cu zi și sunt în pericol de a dispărea. Este vorba de plante sălbatice, precum shea, guma arabică sau argan: materii prime la mare căutare pe piață, dar deosebit de vulnerabile.

Adesea acestea sunt ingrediente „secrete”, prezente în ceaiuri din plante, produse de îngrijire corporală sau parfumuri, scriu cei de la Agrifood Today.

Un nou raport publicat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) evidențiază pericolele pentru douăsprezece dintre aceste plante, prezente în produsele de zi cu zi, dar a căror conservare este amenințată de supraexploatare.

Cererea globală de ingrediente din plante sălbatice este în creștere semnificativă, cu o creștere de peste 75% în ultimii douăzeci de ani.

Cu toate acestea, această creștere pune în pericol mii de specii, amenințate în primul rând de pierderea habitatului, precum și de alți factori, cum ar fi schimbările climatice și supraexploatarea resurselor.

Cele 12 specii, a căror vulnerabilitate a fost analizată în studiu, reprezintă aproximativ 21% din totalul plantelor medicinale și aromatice. Pentru 9% din această probă există un risc real de dispariție.

Acest factor pune în pericol aproximativ un miliard de oameni, care depind de aceste plante pentru existența lor. O dublă fragilitate, așadar, atât la nivel de mediu, cât și la nivel uman.

„Utilizarea durabilă a plantelor sălbatice are implicații critice pentru securitatea alimentară și pentru milioane de mijloace de trai din întreaga lume”, a spus Sven Walter, care conduce Grupul FAO pentru Produse și Statistică Forestieră.

Este timpul ca plantele sălbatice să fie luate în considerare serios în eforturile noastre. să protejeze și să restabilize habitatele, să promoveze sisteme agroalimentare durabile și să construiască economii incluzive, rezistente și durabile, în special pe măsură ce țările lucrează la redresarea post-COVID.”

Ce impact a avut pandemia de coronavirus

Plantele reprezintă 80% din întreaga biomasă a Pământului și joacă un rol vital în sprijinirea oamenilor și a altor animale, oferind hrană, medicamente, oxigen și adăpost.

În unele zone ale planetei, tocmai cei mai vulnerabili oameni sunt cei care se ocupă de colectarea acestor plante, folosind metode tradiționale, deseori transmise din generație în generație.

Dar în țările dezvoltate din punct de vedere economic există o cerere în creștere pentru produse derivate din aceste plante. În 2020, numai consumatorii din Statele Unite au cheltuit aproximativ 11,3 miliarde de dolari pe suplimente alimentare pe bază de plante.

Pandemia de COVID-19 a împins mai mulți oameni să se intereseze de utilizarea speciilor sălbatice în medicina tradițională ca și în medicina modernă, ar stimula, de asemenea, cererea.

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Rhodes din Africa de Sud, aproximativ 5,8 miliarde de oameni folosesc plante sălbatice sau semisălbatice la nivel global.

În ciuda faptului că sunt elemente esențiale ale multor produse, și în ciuda amenințărilor pentru mediu, aceste specii sunt ascunse ca ingrediente de industriile care le exploatează, care în acest fel nu informează consumatorii și se sustrage de la îndatoririle de responsabilitate corporativă, exploatând lipsa de conștientizare și trasabilitate.