Cârtițele sunt unii dintre dăunătorii cu care mulți dintre cei care locuiesc la curte se confruntă. Petrecându-și cea mai mare parte a timpului săpând în subteran, prezența lor este evidentă doar prin distrugerile pe care le lasă în urmă. Descoperă care sunt plantele ce le pot ține la distanță de grădina ta.
Cârtițele pot deveni rapid o pacoste atunci când apar sporadic în curtea ta și distrug plantațiile sau părți din gazon. Deși ele nu mănâncă florile sau plantele, acestea le pot ucide în mod indirect, pe măsură ce fac tuneluri pe lângă rădăcini.
Desigur că există fel de fel de soluții chimice prin care poți rezolva problema, pe termen scurt, însă. Pentru că ele se vor întoarce. Ei bine, crezi sau nu, există plante pe care le să le cultivi pentru a descuraja în mod activ aceste creaturi. Ele pot crea o barieră în jurul curții tale și o pot proteja de viitoarele vizuini.
1. Gălbenele
Gălbenelele vor respinge tot felul de dăunători, inclusiv păianjeni, șerpi și țânțari, dar nu sunt prietene nici cu cârtițele.
Asta pentru că emit o aromă puternică, care este ascuțită, înțepătoare și adesea copleșitoare. Așadar, este mai puțin probabil ca acestea să mai facă un tunel prin intermediul unui miros atât de intens.
2. Narcise
Narcisele pot reprezenta primele semne ale primăverii în curtea noastră. Aceste plante sunt foarte frumoase și ne decorează adesea casele. Însă, cârtițele preferă să se ferească de astfel de flori. Acest lucru se datorează faptului că planta, și în special bulbul său, este cunoscută ca fiind toxică pentru cârtițe.
3. Plante de ricin
Planta de ricin are un aspect asemănător unui gard viu, cu frunze în formă de stea și păstăi de semințe roșii și țepoase, care conțin așa-numitele „boabe”, deși, tehnic, nu sunt fasole.
Uleiul de ricin este adesea recomandat în remediile casnice pentru respingerea cârtițelor. Nu le va face rău, dar mirosul le va descuraja și le va ”obliga” să facă tuneluri în altă direcție. În consecință, planta în sine poate constitui un repelent eficient.
4. Usturoi
Aroma puternică și copleșitoare produsă de această plantă va face ca dăunători precum cârtițele, șoarecii, șobolanii, furnicile și chiar țânțarii să ”fugă” cât mai departe.
În cazul în care pielea bulbului este afectată, aceasta emite compuși sulfuroși care descurajează tot felul de creaturi. De fapt, se recomandă plasarea usturoiului în intrările tunelurilor de cârtițe pentru a le împiedica să revină.
Citește și: Animalul rar din România care este omorât din greșeală. Este pe cale de dispariție și în Europa