Andreea Bănică este foarte grijulie atunci când vine vorba de grădina casei sale. De altfel, colțul său de rai cuprinde tot ce este necesar la casa omului, atât pentru consumul alimentar, cât și pentru crearea unui peisaj idilic. Printre acestea se află și magnolia, o plantă despre care se spune că este vindecătoare, dar mulți nu știu.
Grădinile atent îngrijite dau o frumusețe aparte curții casei, astfel că acestea te îmbie să petreci cât mai mult timp aici. Și unde mai pui că unele plante au și efecte benefice asupra organismului, deci este un plus să le ai în grădină.
Vorbim, așadar, în rândurile de mai jos despre magnolie, o plantă apreciată încă din vechime pentru numeroasele proprietăți curative. Florile și scoarța plantelor de magnolie sunt lăudate pentru multiplele lor aplicații medicinale.
Unele dintre proprietățile vindecătoare se bazează pe medicina tradițională, în timp ce altele au fost dezvăluite prin cercetări moderne privind componentele chimice precise ale florilor, ale extractelor acestora și ale compoziției scoarței.
Magnolia a fost mult timp lăudată în medicina tradițională chineză, dar acum este considerată pe scară largă ca un supliment benefic sau un remediu pe bază de plante în întreaga lume. Iată, așadar, câteva dintre beneficii:
– În medicina tradițională chineză, scoarța trunchiului arborelui Magnolia Officinalis se folosește la prepararea unor remedii eficiente în tratamentul ulcerului, gastritei, tusei, a stărilor de diaree, greață sau vomă.
– Scoarța arborelui conține magnolol și honokiol, benefice în tratarea anxietății. Ba mai mult, s-a dovedit că acestea pot reduce alergiile și reacțiile astmice.
– Asiaticii mai folosesc scoarța de magnolie în lupta împotriva stresului, inclusiv în atacurile de panică, datorită efectelor sedative pe care le are.
– Studii mai recente au arătat că extractul din scoarță de magnolie oprește înmulțirea bacteriilor responsabile cu apariția cariilor sau a bolilor paradontale.
– Magnolia Officinalis este folosită ca tonic în perioada de convalescență, iar mugurii se folosesc pentru reducerea indispozițiilor și problemelor intestinale.
– Planta de magnolie s-a dovedit a fi eficientă și în cazul problemelor cu osteoporoza sau în protejarea funcției cardiovasculare.
– Un ceai de plante cu flori de magnolie și alte ierburi chinezești s-a dovedit a îmbunătăți stările în sinuzita cronică după un consum de șase săptămâni.
– De asemenea, recent, s-a descoperit că extractul de magnolie poate fi un bun anticoagulant, împiedicând sângerarea sau formarea de cheaguri în timpul intervențiilor chirurgicale.
Citește și: Câte soiuri de magnolie există în România. Cum se îngrijesc corect, de fapt