Planta pe care nu o poate consuma toată lumea. A devenit din ce în ce mai populară în ultimii ani de zile, datorită beneficiilor pe care le are asupra organismului uman. Consumată în mod iresponsabil însă, poate să devină dăunătoare. Riscurile unor afecțiuni de sănătate pot să crească semnificativ, dacă planta este mâncată în exces. Iată despre ce este vorba!
Turmericul, cunoscut și sub denumirea de șofran indian, a devenit foarte popular în bucătăriile din țara noastră, în ultimii câțiva ani de zile. Această plantă a devenit cunoscută la nivel internațional datorită proprietăților sale medicinale. A fost des folosită în medicina tradițională, în Asia și America Centrală.
Ce deosebește această plantă de altele este curcumina, ingredientul activ căruia i se datorează și culoarea acesteia. Curcumina este recomandată în cazul pacienților care prezintă inflamații, dureri cronice, afecțiuni la nivelul funcției hepatice și digestive.
Se spune că ingredientul activ din turmeric ar putea să reducă și riscul de a dezvolta cancer. Pentru ca oamenii de știință să tragă o concluzie clară în acest sens, este nevoie de realizarea mai multor studii. Nu toată lumea poate consuma turmeric. În ciuda proprietăților sale benefice, turmericul poate prezenta și anumite riscuri serioase pentru sănătatea omului.
Deși ingredientul activ din turmeric este curcumina, aceasta reprezintă doar cinci procente din compoziția totală a plantei. Prin urmare, este uneori dificil să vezi efectele consumului de turmeric foarte repede. Pe lângă faptul că planta nu este solubilă în apă, este dificil ca fluxul sangvin să absoarbă toate proprietățile benefice prezentate de aceasta.
În rândurile următoare vom vorbi despre riscurile la care te supui, dacă mănânci turmeric în mod excesiv sau iresponsabil. Turmericul poate subția sângele. Planta este recomandată pentru scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale. Poate, însă, să te facă să sângerezi foarte ușor. Persoanele care iau anticoagulante ar trebui să fie atente la consumul de turmeric.
Atenție! Această plantă nu este recomandată minorilor. Ea poate împiedica absorbția de fier, deci nu trebuie consumată nici de cei care știu să au probleme cu anemia. Turmericul nu este recomandat nici femeilor însărcinate și celor care alăptează.
Medicii recomandă ca această plantă să nu fie consumată după operații sau diverse intervenții chirurgicale. Iar asta din cauza faptului că turmericul scade densitatea în sânge. Dacă aveți probleme renale, turmericul crește riscul de apariție a pietrelor la rinichi.
Deși planta este bună pentru asigurarea unei sănătăți digestive, dacă este consumată în cantități prea mari poate să conducă la iritații la nivelul stomacului. Poate provoca diaree, greață și/sau vărsături, potrivit Viviendo en Casa.