O plantă cunoscută și despre care se știe că ajută în cazurile de infecții respiratorii virale începe a fi foosită de companiile farmaceutice în lupta cu noul coronavirus.
De altfel, acest lucru se întâmplă în Germania, acolo unde cererea de cumpărare pentru soc a crescut surprinzător de mult în acest an, fapt care a făcut și ca prețul pe kilogram să mai crească, mai ales în condițiile în care recolta a fost una slabă. În plus, cererile de cumpărare au venit din SUA şi China. Aceste cereri se bazează pe efectele presupuse ale socului în întărirea sistemului imunitar, notează reuters.com.
Unde mai pui că studiile făcute de cercetători pe fructele de soc au indicat că siropul poate ajuta în tratarea gripei, dar şi la refacerea organismului în cazul infecţiilor respiratorii.
De asemenea, există medici care spun că această băutură din soc poate fi folosită în scop terapeutic și poate avea efecte şi în cazul coronavirusului, dar testele de până acum nu sunt foarte concludente, motiv pentru care încă mai trebuie cercetat.
„Mulţi producători de suplimente medicale vor soc, chiar dacă nu au lucrat cu aşa ceva înainte”, a spus Gyorgy Csizmadia, directorul firmei Elderberry Sales Co din satul Sarszentagota.
De asemenea, medicul Erika Balaicza, specialist în utilizarea ierburilor în medicină, susține că socul poate ajuta la tratarea infecţiilor respiratorii virale, dar nu poate ucide virusul.
Socul (Sambucus nigra L.) este preferat de majoritatea oamenilor datorita gustului sau placut, usor aromat. El se mai folosește și în prepararea mai multor băuturi, chiar și unele răcoritoare, însă este un ingredient de bază și pentru infuziile de plante cu rol curativ.
De menționat este că, de-a lungul timpului, florile de soc au fost folosite pentru calmarea durerii, edemului, inflamației, pentru a stimula producția de urină și pentru a se produce transpirația. Iar scoarța a fost folosită ca diuretic, laxativ și pentru a induce vărsăturile.
De asemenea, în medicina tradițională, sucul de soc sau fructele uscate sunt folosite pentru a trata gripa, infecțiile, durerile de cap, durerile dentare, durerile din zona inimii, dar și pe post de laxativ și diuretic.
Adesea, florile de soc sunt fierte cu zahar, ca să se obtină un sirop dulce, ori sunt infuzate pentru a fi transformate într-un ceai cu numeroase beneficii. Mai mult decât atât, florile de soc pot să mai fi econsumate și proaspete, în salate.