Se apropie sărbătorile de iarnă, așa că mulți preferă să-și împodobească casele cu plante decorative. Crăciuniţa, tisa şi vâscul se regăsesc în locuințele multora, mai ales că sunt extrem de frumoase. Cu toate acestea, românii nu știu că ele pot fi și toxice. Iată ce spun specialiștii!
Câteva dintre florile decorative de Crăciun pot fi extrem de otrăvitoare, mai ales pentru copii. Frunzele roșii de crăciuniță sau frunzele de vâsc conțin substanțe toxice și trebuie amplasate în casă în locuri unde nu ajung cei mici. Nicio clipă nu v-ați fi gândit că aceste plante pot fi otrăvitoare!
Crăciunița este una dintre cele mai toxice plante. Nu se ajunge la deces din cauza ei, dar seva sa poate cauza salivație abundentă, posibile usturimi ale limbii și buzelor, dureri de stomac și vomă. De asemenea, Crăciuniţa poate cauza chiar și dermatită atopică
„Crăciunița sintetizează un latex de culoare albă, care este vizibil în momentul în care rupem o frunză. Care, dacă intră în contact cu pielea, poate cauza iritaţii, mâncărimi, dermatită atopică, iar la persoanele care sunt sensibile sau care suferă de alergii, efectele pot fi mult mai serioase”, a explicat Cristiana Petre, biolog la Grădina Botanică Iași, pentru Observator.
Citește și: Ce să așezi în bradul de Crăciun pentru a avea noroc un an întreg. Poți avea un 2024 de poveste
Totodată, anumite specii de ilice sălbatice, care se numără printre plantele decorative de Crăciun, sunt toxice. Ține cont că boabele verzi și crude sunt chiar mai toxice, decât cele roșii și bine coapte. Dacă sunt înghițite, bobițele de ilice provoacă dureri abdominale severe, vărsături și diaree, amețeală și hipotermie.
Citește și: De ce să pui Crăciunița în locuri întunecoase, de fapt. Trucul care o va menține înflorită mai mult timp
O altă plantă plină de încărcătură simbolică de Crăciun ce poate fi periculoasă pentru oameni este vâscul. Agăţat la tocul uşii de Anul Nou, semn de bun augur al dragostei, „creanga de aur” este, de fapt, otrăvitoare.
„În special, fructele pe care aceste plante le produc. Prezintă toxicitate pentru om, dar, de exemplu, pentru speciile de păsări sunt considerate chiar o masă copioasă”, a mai spus Cristiana Petre, biolog la Grădina Botanică Iași.