Durere și suferință într-o familie din Suceava. Un bărbat în vârstă de 54 de ani, aflat la cules de sparanghel în Germania, a murit pe data de 11 aprilie. Soția sa povestește momentele grele prin care trece și nu înțelege ce s-ar fi putut întâmpla.
Nicolae Bahan plecase împreună cu soția sa în Germania, în urmă cu trei săptămâni. Cei doi, originari din Solca, se duseseră acolo pentru a câștiga un ban cu care să trăiască, dată fiind situația grea din România și lipsa unui job. Nimic nu avea să prevestească moartea bărbatului. Silvia Bahan, soția acestuia, așteaptă acum rezultatul anchetei polițiștilor pentru a afla ce anume i-a provocat moartea soțului.
Femeia povestește că nu a mai fost lăsată să meagă la muncă și i s-a spus să stea în camera sa.
”În Germania nu se lucrează pentru că e Paștele. Marți mi s-a spus că voi ști cauzele decesului, dar eu cred că e vorba de inimă. Acum mi s-a spus să stau în cameră și să nu merg la muncă. Am vorbit cu o firmă din Arbore și a spus că se va ocupa cu repatrierea pentru că noi vrem să-l îngropăm acasă. Și firma unde am lucrat cu soțul a promis că ne ajută cu repatrierea”, potrivit monitorulsv.ro.
Potrivit informațiilor transmise de câțiva români, condițiile în care aceștia sunt ținuți sunt foarte grele. Muncitorii sunt izolați în barăci și nu le este permis contactul cu restul muncitorilor. Pe lângă aceste discriminări, ei nu au avut dreptul să-și negocieze contractul sau să-și aleagă angajatorul, toate condițiile fiind aflate în aeroport, precum și semnarea contractului.
Plecarea românilor în Germania la cules de sparanghel, în plină pandemie, a fost un subiect dezbătut pe prima pagină a mai multor publicații internaționale, dar infirmațiile menționate de aceștia par să fie false. Deși se zvonea că muncitorii pot câștiga și 5000 de euro în două luni, adevărul pare să fie altul, mult mai trist.
Într-un interviu pentru DW, sindicalistul Szabolcs Sepsi, de la Faire Mobilität, a vorbit despre situația muncitorilor români ajunși în Germania:
„Întreaga acțiune este realizată în grabă și, după toate aparențele, fără un plan concret. Până acum nu s-a ținut aproape deloc seama de dreptul muncii. Din experiența anilor trecuți, știm că foarte des sunt încălcate prevederile în vigoare. În centrele de consiliere ne confruntăm aproape zilnic cu probleme de genul: nu se plătește salariul minim pe economie (9,35 euro pe oră), se deduc ilegal sume din plăţile finale, se stabilesc cote de acord ilegale, lipsesc asigurările de sănătate, sezonierii sunt cazaţi în condiţii foarte proaste.„, a spus acesta, potrivit observator.tv.