08 iun. 2022 | 08:31

Planta care are beneficii nebănuite pentru corpul tău. Ce spun studiile specialiștilor

Sănătate
Planta care are beneficii nebănuite pentru corpul tău. Ce spun studiile specialiștilor
Planta a fost folosită cel puțin din perioada medievală

Levănțica este cunoscută de mult timp pentru aroma sa florală și pentru culoarea mov atractivă. Folosită cel puțin din perioada medievală, planta și numeroasele sale variante au fost folosite în mod obișnuit în parfumuri, săpunuri și rețete din întreaga lume. Pe lângă faptul că arată și miroase minunat, levănțica are o istorie îndelungată de utilizare în medicină. Mai recent, planta este din ce în ce mai mult folosită pentru a gestiona simptomele de anxietate, și nu numai.

Levănțica, plata bună pentru sănătatea noastră

Levănțica este o plantă originară din nordul Africii și din regiunile muntoase ale Mediteranei. Lavanda este cultivată și pentru producția de ulei esențial, care provine din distilarea vârfurilor de flori ale anumitor specii de lavandă.

Uleiul are întrebuințări cosmetice și se crede că are și unele utilizări medicinale. Uleiul esențial de levănțică, spre deosebire de forma vegetală, este toxic atunci când este înghițit.

De-a lungul timpului au fost demonstrate beneficiile medicinale ale utilizării lavandei pentru tratarea anxietății. Levănțica este folosit și la tratarea infecțiilor fungice, a căderii părului și a rănilor.

Dovezile nu susțin încă utilizarea lavandei pentru tratarea depresiei, a hipertensiunii arteriale, a grețurilor, a durerilor menstruale sau a eczemelor, printre alte afecțiuni.

La ce se folosește levănțica

Planta este foarte apreciată pentru piele și frumusețe. Este folosită în mod obișnuit în parfumuri și șampoane pentru a ajuta la purificarea pielii. Poate fi achiziționată fără prescripție medicală din farmacii.

Unele versiuni sunt folosite pentru a da aromă produselor de patiserie și alimentelor. Există, de asemenea, multe proprietăți medicinale asociate cu levănțica.

Beneficiie plantei de levănțică

Se crede că uleiul de lavandă are proprietăți antiseptice și antiinflamatorii, care pot ajuta la vindecarea arsurilor minore și a mușcăturilor de insecte. Cercetările sugerează că poate fi util pentru tratarea anxietății, insomniei, depresiei și neliniștii.

Unele studii sugerează că consumul de levănțică sub formă de ceai poate ajuta la probleme digestive. Planta ajută la vărsături, greață, gaze intestinale, stomac deranjat și umflături abdominale.

Pe lângă faptul că ajută în cazul problemelor digestive, lavanda este folosită pentru a ajuta la ameliorarea durerii cauzate de dureri de cap, entorse, dureri de dinți și răni. De asemenea, poate fi folosită pentru a preveni căderea părului.

Infecții fungice

Un studiu publicat în Journal of Medical Microbiology a constatat că uleiul de lavandă ar putea fi eficient în combaterea infecțiilor rezistente la antifungice. Cercetătorii au constatat că uleiul a fost letal pentru o serie de tulpini care pot provoca boli la nivelul pielii.

În cadrul studiului, uleiurile esențiale distilate din genul Lavandula al plantei de lavandă păreau să acționeze prin distrugerea membranelor celulelor fungice. Studiul a arătat că uleiul de Lavandula este puternic și demonstrează o activitate antifungică pe un spectru larg.

Vindecarea rănilor

Un studiu publicat în revista Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine a comparat efectele mai multor tratamente pentru vindecarea rănilor.

Cercetătorii au comparat efectele stimulării nervoase electrice transcutanate, ale soluției saline, ale povidonei iodate și ale uleiului de lavandă. Acestea au fost aplicate pe șobolani de laborator.

Autorii studiului au observat că rănile s-au închis mai repede în aceste grupuri și ulei de lavandă decât în grupurile de control. Aceste constatări sugerează că lavanda are un efect accelerator asupra vindecării rănilor.

Căderea părului

Lavanda este posibil să fie eficientă pentru tratarea alopeciei areata. Aceasta este o afecțiune în care se pierde părul din unele sau din toate zonele corpului.

Cercetări din 1998 arată că lavanda poate promova creșterea părului cu până la 44%  după 7 luni de tratament. Într-un studiu mai recentSursa de încredere, cercetătorii au descoperit că aplicarea uleiului de lavandă pe spatele șoarecilor a ajutat la promovarea creșterii părului pe parcursul a 4 săptămâni.

Tulburare de anxietate și afecțiuni asociate

Un studiu recent evaluează cât de eficient ar putea fi Silexan pentru pacienții cu diferite tulburări de anxietate. Silexan este un preparat din ulei de levănțică disponibil în capsule de gelatină.

Echipa a constatat că Silexan a avut un efect anxiolitic, sau la reducerea anxietății, asupra pacienților cu anxietate generalizată sau subsindromală în decurs de 2 săptămâni.

Cercetătorii au constatat, de asemenea, că mirosul de lavandă poate ajuta pacienții anxioși din stomatologie. Cercetătorii au măsurat nivelul de anxietate dentară a 340 de pacienți adulți în timpul așteptării în sala de așteptare a dentistului pentru programarea lor.

Jumătate dintre pacienți au fost expuși la parfum de lavandă, în timp ce cealaltă jumătate nu a fost expusă. Echipa a constatat că cei expuși la mirosul de lavandă au raportat niveluri mai scăzute de anxietate în comparație cu ceilalți pacienți.

Efectul calmant al lavandei a fost prezent indiferent de tipul de programare la dentist.

Levănțica este bună pentru un somn liniștitor

Lavanda a fost mult timp considerată un remediu natural pentru somn pentru a îmbunătăți calitatea somnului și a trata insomnia.  Cercetările din 2010 au arătat că levănțica administrată pe cale orală poate ajuta la simptomele de neliniște și somn deranjat.

Acest lucru poate ajuta cu anxietatea, precum și să îmbunătățească bunăstarea generală și calitatea vieții. Un alt studiu efectuat pe femei de vârstă mijlocie cu insomnie a constatat că 20 de minute de inhalare a lavandei prin aromaterapie pot îmbunătăți semnificativ calitatea somnului.

Concluzia

Recunoscută pentru mirosul deosebit și pentru florile sale frumoase, iată că levănțica ajută la un număr important de afecțiuni. Așa că, dacă simțiți că treceți printr-una din aceste stări, doar la recomandarea unui medic, puteți folosi planta.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Zodiile care vor trăi un miracol divin în ianuarie 2025. Astrele se aliniază pentru acești nativi
Click.ro
Agresiune în Parlament: Jurnalistă, hărțuită de Diana Șoșoacă și Makaveli. „Mamă, cum a fugit!”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Cozonacul cu umplutură de fistic, vedetă pe masa de Crăciun. Rețeta devenită virală pe internet
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Băgați banii la saltea! Populația trebuie să se pregătească: Este momentul să fim precauți!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
Pensionarii care primesc PENSII DIFERITE de la 1 ianuarie
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro