Reducerea la TVA pentru gaze și energie nu a fost susținută. Florin Cîțu explică motivul. Vești crunte pentru români

Reducerea la TVA pentru gaze și energie nu a fost susținută. Florin Cîțu explică motivul. Vești crunte pentru români
Marcel Ciolacu: „Nu este admis să liberalizezi preţul în plină pandemie”

Criza economică și a facturilor la utilități generează noi polemici în cadrul coaliției de guvernare în aceste zile. La ultima sa declarație publică, liderul PSD Marcel Ciolacu anunța un nou pachet de măsuri propuse de PSD, menite să mai domolească creșterile preconizate pentru perioada următoare. Numai că Florin Cîțu spune că nu vede o soluție în măsurile propuse de PSD. La finalul săpătămânii trecute Marce Ciolacu anunța pentru astăzi o nouă ședință de lucru în interiorul partidului pe marginea măsurilor luate în calcul, printre care reducerea TVA-ului la energie și gaze, precum și o măsură de înghețare a prețurilor la anumite alimente de bază, pe modelul deja implementat de Ungaria.

Conflict în coaliție pe marginea unor noi măsuri sociale

UPDATE 19 ianuarie: Vești proaste pentru români. Scăderea TVA la gaze şi energie nu a fost susținută, fiind considerată „inelastică” de către specialiști. Acest lucru înseamnă că prețurile nu se vor reduce la facturile românilor.

„Nu a fost susţinută, pentru că nu are rezultatul pe care îl presupune o astfel de taxă în acest moment. Cererea este inelastică, ceea ce înseamnă că preţul nu va scădea”, a precizat fostul premier Florin Cîțu, miercuri.

Știrea inițială:

Marcel Ciolacu și colegii săi de partid sunt dispuși să pună pe masa coaliției un nou pachet de măsuri, care ar trebui să intre în vigoare de la 1 februarie. Printre măsurile anunțate de Marcel Ciolacu se numără scăderea TVA-ului la gaze naturale și energie electrică, dar și măsura înghețării prețurilor la anumite alimente de bază, aceasta fiind similară celei implementate de Viktor Orban în Ungaria la începutul acestui an.

În declarațiile de astăzi, Marcel Ciolacu a mai afirmat că se vor discuta pe larg în ședința de partid, urmănd ca la finalul zilei să le fie prezentate și partenerilor din PNL, atât lui Florin Cîțu, cât și premierului Nicola Ciucă, care de altfel anunța măsura scăderii TVA-ului încă de săptămână trecută.

Anunțul făcut atunci de premier avea să primească deja o reacție din partea liderului PNL, acesta declarând că scăderea TVA-ului nu ar fi cea mai bună soluție. De altfel surse din interiorul partidului spuneau astăzi că măsura nu ar rezolva problema structurală a prețurilor.

„Florin Cîţu este interesat de orice soluţie pentru facturile la energie care nu discriminează şi care se aplică unitar în toate sectoarele din economie. În acelasi timp, Florin Cîţu a avertizat că aceste soluţii, cu bani de la buget pentru persoane fizice şi companii, nu rezolvă problema structurală a preţurilor din energie. Trebuie un plan de investiţii multianual, asumat transpartinic pentru a asigura securitatea energetică a României.”, au precizat sursele preluate de SpotMedia.

Marcel Ciolacu: „Nu este admis să liberalizezi preţul în plină pandemie”

Deși înițial Marcel Ciolacu vorbea de reducerea TVA-ului și la alimente, tot la 5%, în cele din urmă a ajuns la concluzia că înghețarea, sau plafonarea preţului la alimentele de bază e mai corectă în această perioadă. Cu toate astea, Ciolacu este decis să impună măsura scăderii TVA-ului la energie și gaze, și este convins că, în cele din urmă, măsura va fi acceptată și în coaliția de guvernare, invitând la ședința de lucru a PSD de astăzi și pe ministrul Energiei, dar și reprezentanții ai ANRE și ANPC.

„Nu este admis să liberalizezi preţul în plină pandemie. Cred că ştim că există un TVA redus la alimente de 9%, poate 5% este posibil, că şi pentru energie şi gaze, cu aplicare de la 1 februarie. Există şi un acord european pe fiscalitate care interzice TVA 0%”, declara Marcel Ciolacu cu câteva zile în urmă.

Dacă măsurile discutate astăzi în ședința PSD vor fi acceptate și de PNL și UDMR, conform calendarului, vor fi aplicate începând cu data de 1 februarie, ceea ce ar mai diminua sumele de pe facturile consumatorilor direcți, pe lângă menținerea măsurilor deja existente, de compensare pe factură și plafonarea prețului la gaze și energie.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI