Dacă vrei să faci plachie de pește ca-n Deltă, trebuie să respecți rețeta pas cu pas. Ca să știi cum trebuie să îți iasă, ar trebui prima oară ar trebui să mergi în Deltă ca să guști rețeta autentică. Această rețetă e plină de legume și are un gust senzațional. Tradițional se face cu crap, însă poți folosi orice pește gras îți place.
Plachia de pește este un preparat tradițional, pe care îl vei găsi peste tot în Deltă și în zona Dobrogei. Peștele proaspăt este un criteriu esențial pentru ca această rețetă să îți iasă delicioasă.
Vezi și: Ce fel de pește să mănânci primăvara. Este cel mai bun pentru sănătatea ta, spun specialiștii
În plus, dacă ai legume din grădină, în special roșii cu gust, plachia îți va ieși senzațională. Desigur, va trebui să o servești cu mămăliguța și un ardei iute pe care îl poți pune pe grătar.
Pe lângă pește, ceapa, usturoiul, roșiile sau sucul de roșii și neapărat vinul alb sau oțetul de vin sunt ingrediente care nu pot lipsi.
Vinul este un ingredient secret și special, care acționează asupra oaselor, ajutând la extragerea calciului și a altor minerale din oasele peștelui în timpul coacerii lente la cuptor.
Dacă folosești pești mici, oasele acestora se vor înmuia, în timp ce carnea va rămâne fragedă și delicioasă.
Tipurile de pește pe care să le consumi mai rar. Sunt nocive dacă le mânânci des
Plachia este o mâncare sănătoasă și o modalitate ideală de a găti peștele. În plus, peștele este o sursă de acizi grași omega 3. O parte din grăsimea peștelui se va topi peste legume, conferindu-le un gust și o aromă deosebită.
Ca să faci plachie de pește ca în Deltă, ai nevoie de următoarele ingrediente:
Usturoiul se curăță, se spală și se taie mărunt. Roșiile se spală, se opăresc, se decojesc și se taie cubulețe. Pătrunjelul verde se curăță, se spală și se taie mărunt, iar pasta de tomate se diluează în 100 ml de apă.
Ceapa se călește în apă. Se adaugă roșiile cubulețe. După ce s-au înăbușit, se adaugă pasta de tomate, boiaua, piperul, foi de dafin, usturoiul, 1 litru de apă fiartă și sare.
Se fierbe sosul timp de 10-15 minute, apoi se adaugă bucățile de pește, care se vor acoperi cu legumele fierte, iar tava se introduce în cuptor timp de 20 de minute, la o temperatură moderată.
Spre sfârșitul fierberii, se adaugă vinul și se sarează după gust. Se servește cu pătrunjel verde presărat deasupra, un ardei iute și mămăliguță.