Indiferent dacă îți este poftă de un rulou de ton picant sau o bucată de somon la grătar, există numeroase rețete de pește care se pot servi la cină, în formă slabă din punct de vedere caloric și bogată în proteine. Ce tipuri de pește ar trebui consumate mai rar, pentru a nu deveni periculoase pentru organism.
Două dintre cele mai mari preocupări când se analizează ce pește poate fi consumat în condiții de siguranță pentru organism sunt: sănătatea alimentară și costul preparatului. Mercurul este o îngrijorare comună în rândul consumatorilor de pește, fiindcă majoritatea tipurilor conțin această substanță.
Și fructele de mare prezintă o cantitate mare de mercur ce poate pune în pericol siguranța organismului uman. Ele pot exercita, de asemenea, o anume presiune asupra bugetului, fiindcă sunt deseori mai scumpe decât alte preparate de mare sau tipuri de pește.
Tonul conservat nu ar trebui consumat foarte des. Spre deosebire de tonul clasic, cel conservat prezintă de aproape trei ori mai mult mercur. Specialiștii recomandă ca minorii cu vârste de sub 6 ani să nu consume mai mult de o dată într-un interval de 21 zile ton la conservă.
Copii mai mari și adulții pot să consume ton la conservă o dată la 7 zile, spun experții, fără ca starea de sănătate să le fie afectată. Nu se recomandă consumul alimentului în cauză mai des de limita menționată, fiindcă poate declanșa probleme de sănătate din cauza cantității mari de mercur.
Bibanul de apă dulce este un pește deseori căutat de pasionații de produse de mare. Este bogat în acizi grași omega-3, o sursă excelentă de proteine și conține o cantitate mare de vitamina B12. Totuși, este de remarcat că bibanul de apă dulce poate avea un nivel mai mare de mercur decât alte tipuri de pește.
Specialiștii recomandă limitarea consumului la șase porții de biban de apă dulce pe lună. O cantitate de pește (tipul în cauză) mai mare poate să ridice semne de întrebare privind cantitatea de mercur furnizată organismului uman, ce ar putea provoca unele probleme la nivel de sănătate.
Scrumbia albastră este un pește ușor accesibil, care poate fi utilizat în diverse moduri în bucătărie. Poate fi integrat în sandvișuri, paste sau salate reci, fără a oferi rezultatului final o aromă sărată. Tipul de pește în cauză este recomandat să fie consumat de două până la trei ori la trei săptămâni.
Scrumbia albastră este bogată în acizi grași omega-3 și alți nutrienți importanți, cum ar fi calciu, magneziu și potasiu, de care organismul are neapărat nevoie.