Un studiu i-a surprins pe toți deținătorii de pisici. Oamenii care au acasă feline trebuie să știe neapărat că micuțele prietene din locuință sunt mai receptive decât ar crede. The Guardian a publicat noi detalii dintr-o analiză incredibilă despre pisici. Cercetătorii au observat imediat asta. Ce trebuie să facă toți stăpânii cu felinele? Ele sunt foarte receptive la comenzile primite și mai ales la tonul pe care îl folosesc persoanele din jurul lor.
Cercetătorii au descoperit că pisicile sunt chiar mai receptive dacă stăpânii lor le vorbesc așa cum o fac cu bebelușii. Ele devin mult mai atente la cuvintele pe care le aud dacă ascultă un ton cald, nu cel de la adult la adult, susține studiul. Orice stăpân de pisică știe că modalitatea corectă de a atrage atenția animalului de companie este să îl strige pe nume sau să rostească ,,pis pis”.
Cercetările sugerează că felinele pot reacționa rapid la orice sunet scos de stăpânul lor. Majoritatea persoanelor adoptă automat un ton mai înalt atunci când vorbesc cu animalele și copiii, lucru benefic pentru pisici. Studiile anterioare au susținut că acestea se adaptează mai greu decât câinii în fața unui astfel de comportament, dar cu toate astea sunt mai receptive la comenzi.
Charlotte de Mouzon și colegii de la Universitatea Paris Nanterre au observat cum 16 pisici au răspuns după ce au auzit propoziții rostite de stăpânul lor sau un străin într-un mod de acest gen. Majoritatea dintre ele vor să fie alintate, dar considerate totuși stăpâne pe locul în care stau și pe modul în care reacționează.
Cercetarea publicată în Animal Cognition se adaugă la dovezile tot mai mari care arată că relațiile apropiate sunt importante pentru ca pisicile și oamenii să formeze legături puternice. Felinele chiar oferă diverse gesturi în schimb pentru a arăta stăpânilor respectul.
„De mult timp s-a crezut că pisicile sunt creaturi foarte independente, interesate doar de oameni ca să mănânce și să se adăpostească, dar faptul că reacționează în mod specific la stăpânul lor, și nu la oricine li se adresează, susține ideea că ei sunt atașați”, a spus de Mouzon.
„Asta aduce dovezi suplimentare pentru a încuraja oamenii să considere pisicile ca fiind ființe sensibile și comunicative. Faptul că, în schimb, pisicile arată o reacție mai mare atunci când oamenii lor li se adresează în mod specific aduce o nouă dimensiune considerațiilor anterioare ale acestei relații reciproce”