Inspectorii ANPC au aplicat amenzi în valoare de 35.000 de lei, dar au și închis activitatea unui operator economic din Delta Dunării, după ce s-au descoperit grave deficiențe.
Comisarii Comandamentului Delta Dunării au constatat o serie de deficiențe, în urma verificărilor efectuate în Murighiol.
Conform ANPC, s-au aplicat două amenzi contravenționale, în valoare de 35.000 de lei, la care s-au mai adăugat și măsuri de oprire temporară a prestării serviciilor la piscină, precum și a utilizării toboganelor până la remedierea deficiențelor, cu propunere de închidere temporară a unității pe o durată de cel mult șase luni.
Pintre neregulile constatate de comisarii ANPC se numără și nerespectarea parametrilor fizico-chimici prevăzuti de lege, respectiv clor rezidual liber determinat de sub 0,3 mg/L, iar ph-ul apei peste 8,2;
De asemenea, pisicina nu avea marcată adâncimea bazinului, în zonele în care acest lucru este obligatoriu, nu era prevăzută cu prediluviu, nu avea balustrade la treptele de ciment prin care se făcea accesul, iar discul negru pentru determinarea limpezimii apei lipsea.
În plus, reprezentanţii ANPC au susţinut că nu au fost prezentate documente din care să reiasă durata medie de utilizare a toboganului din incintă şi nici efectuarea unor analize de risc în utilizare. Un alt detaliu este acela că nu era afişat regulamentul de utilizare a toboganului.
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) reprezintă un organ de specialitate al administrației publice centrale din România. Are personalitate juridică și se află în subordinea Guvernului. Până în anul 2001, Autoritatea s-a numit Oficiul pentru Protecția Consumatorilor (OPC).
În teritoriu, ANPC este reprezentată de Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor (CRPC), dar și de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC).
Vara aceasta, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a fost în control pe litoralul românesc și a făcut publice primele rezultate ale activității structurii de control special create, ”Comandamentul Litoral 2021”, activitate desfășurată în perioada 1-8 iulie 2021, când comisarii ANPC au efectuat 192 actiuni de control.
”După prima săptămână plină a Comandamentului, rezultatele consilierii operatorilor economici, care activează, în acest sezon, pe litoral, și-au făcut simțită prezența și, ca urmare a acestor verificări, au fost aplicate 204 avertismente, urmând ca micile probleme găsite să fie remediate în cel mai scurt timp, iar echipele ANPC să revină pentru a se convinge de acest lucru”, spunea Claudiu Dolot, Președintele ANPC.
Cele mai importante abateri constatate de ANPC au fost:
Comercializarea sau utilizarea ca materie primă a unor produse alimentare cu data durabilității minimale/data limită de consum depășite