Pfizer, anunț de ultimă oră despre Paxlovid, pastila sa antivirală împotriva covid-19

de: Iancu Andreea
06 11. 2021

Compania Pfizer a dezvoltat un medicament pentru tratarea Covid-19, pe care autoritățile medicale din SUA îl analizează la acest moment. Deocamdată, pastila antivirală dezvoltată de Pfizer pare să fie eficientă, conform testelor realizate de către compania farmaceutică, care au dezvăluit ce acțiune are medicamentul împotriva Covid-19.

Pfizer a dezvoltat pastila antivirală Paxlovid, împotriva covid-19. Compania rivalizează cu Merck

Pfizer susține că pilula pentru tratarea Covid-19 este extrem de eficientă în cazul infecției cu SARS CoV-2, prevenind îmbolnăvirea gravă a persoanelor care au un risc ridicat în dezvoltarea unor forme severe. Paxlovid, medicamentul analizat de către autoritățile specializate din Statele Unite, nu este singurul care speră să dea o mână de ajutor în cazurile de Covid-19. Merck așteaptă de asemenea autorizarea Agenției pentru alimente și medicamente (FDA).

Deocamdată, studiul clinic organizat de Pfizer arată că medicamentul este eficient în prevenirea îmbolnăvirilor grave printre persoanele cu risc, dacă pastila antivirală este administrată la scurt timp de la primele simptome.  Paxlovid, medicamentul dezvoltat de Pfizer, ar fi mai eficient decât varianta asemănătoare de la Merck, Molnupiravir. Pastila de la Pfizer ar reduce cu 89% riscul de spitalizare sau deces, dacă este administrată în trei zile de la debutul simptomelor.

Ce rezultate au obținut cele două companii în cadrul studiilor clinice

Datele studiilor clinice nu au fost deocamdată publicate de cele două companii, însă ambele au oferit detalii despre rezultatele obținute. Pfizer intenționează să trimită rezultatele studiului clinic privind pastila, care se administrează în combinație cu un antiviral mai vechi, Ritonavir. Specialiștii din cadrul FDA urmează să analizeze medicamentul și datele obținute în vederea autorizării în regim de urgență. Tratamentul cu Paxlovid ar urma să fie administrat sub forma a trei pastile, de două ori pe zi.

Studiul Pfizer a fost realizat pe 1.219 pacienți, fiind urmărite spitalizările și decesele ca urmare a infectării cu Covid-19, în rândul persoanelor cu forme ușoare și moderate. Participanții la studiu prezentau inclusiv un factor de risc pentru a dezvolta o formă gravă, printre care se află vârsta înaintată sau obezitatea. Potrivit studiului, 0,8% dintre pacienţii care au primit pastila Pfizer în primele trei zile de la debutul simptomelor au fost spitalizați. Niciun pacient nu a murit în primele 28 de zile de la tratament.

Efectele secundare observate

Rata de spitalizare pentru cei care au primit placebo este de 7%. În grupul celor care au primit placebo au fost semnalate șapte decese. Prin comparație, pacienții tratați cu Paxlovid au avut o rată de 1% a spitalizării, în primele zile după debutul simptomelor, față de 6,7% în grupul placebo, care a inclus și 10 decese. Pentru a fi eficiente, medicamentele trebuie administrate cât mai curând posibil, de la debutul simptomelor.

Pfizer nu a menționat deocamdată care sunt efectele secundare ale tratamentului cu antiviralele produse, însă a precizat că au fost remarcat anumite evenimente adverse la aproape 20% dintre cazuri, atât în rândul pacienților tratați, cât și în grupul placebo.

Aceste date sugerează că antiviralul nostru cu administrare orală, dacă va fi aprobat de autorităţile de reglementare medicală, are potenţialul de a salva vieţile pacienţilor, reduce severitatea infecţiilor COVID-19 şi elimină până la nouă din zece spitalizări, a declarat CEO-ul grupului Pfizer, Albert Bourla, într-un comunicat.

Merck ar avea o eficacitate mai mică decât pastila produsă de Pfizer

Și grupul Merck a testat o pastilă anti-Covid-19 în primele cinci zile de la primele simptome. Cu toate că ambele companii farmaceutice încearcă să producă un medicament eficient, experții în boli infecțioase susțin că prevenirea îmbolnăvirii cu Covid-19 și de control a pandemiei rămâne vaccinarea. Cu toate acestea, serurile nu sunt disponibile în unele zone ale lumii, iar în unele state procentul de imunizare este destul de redus.

Pastila dezvoltată de Pfizer face parte din clasa inhibitorilor de protează și are ca scop blocarea unei enzime de care noul coronavirus are nevoie pentru a se înmulți în organism. Pe de altă parte, medicamentul de la Merck, Molnupiravir, se bazează pe un mecanism diferit. Aceasta introduce erori în codul genetic al coronavirusului. Merck a primit deja autorizare în Marea Britanie și alte state, iar grupul farma a vândut deja mai multe milioane de cutii cu astfel de pastile. Potrivit studiilor, tratamentul propus de Merck reduce cu numai 50% riscul de spitalizare sau deces din cauza Covid-19.