Un nou studiu a răspuns la întrebările pe care le au milioane de români. Specialiștii au demonstrat ce eficiență au dozele de vaccin Pfizer în momentul în care vine vorba despre infectarea cu varianta Delta sau de formele grave de Covid-19.
Compania Pfizer și rețeaua de sănătate americană Kaiser Permanente și-au unit forțele pentru a analiza date primite de la 3,4 milioane de persoane aflate în Carolina de Sud în perioada 4 decembrie 2020 – 8 august 2021, așa că noile date oferite de studiul experților răspund la curiozitățile tuturor.
S-a aflat că două doze de vaccin sunt eficiente pentru cel puțin 6 luni pentru formele grave Covid-19. Mai exact, eficacitatea vaccinului scade în timp, ajungând de la 88% la 47% după șase luni.
Vaccinarea îi protejează pe oameni de infectarea cu varianta Delta și reduce riscurile de spitalizare pentru aceeași perioadă de timp.
Datele dezvăluite în revista The Lancet de către specialiști pun accent pe importanța vaccinării prin analizele privind eficacitatea vaccinului pentru a se afla care sunt categoriile care au nevoie de imunizare cu prioritate.
„Studiul nostru confirmă că vaccinurile sunt un instrument central pentru controlarea epidemiei şi rămân extrem de eficace în prevenirea formelor severe şi a spitalizărilor, inclusiv împotriva variantei Delta sau a altor variante care suscită preocupare.”, a spus autorul principal al studiului, Sara Tartof.
De asemenea, Luis Jodar, vicepreședintele și directorul medical al grupului Pfizer, a menționat că vaccinul îi protejează pe oameni de anumite tulpini ale bolii, chiar dacă există persoane care s-au imunizat și au fost infectate, ulterior, cu Covid-19.
Luis Jodar a susținut că eficacitatea vaccinului a scăzut în timp, de aceea a fost posibil așa ceva.
„O analiză specifică a variantelor arată clar că vaccinul este eficace împotriva tuturor tipurilor de variante.
Persoanele infectate cu COVID-19 care primiseră două doze de vaccin au fost infectate cel mai adesea din cauza unei diminuări a eficacităţii vaccinului în timp şi nu pentru că o variantă sau alta scapă protecţiei oferite de vaccin”, a transmis vicepreședintele Pfizer.
În același timp, pentru acest deznodământ nu s-au folosit date despre interacțiunile sociale, purtarea măștii de protecție sau ocupația persoanelor care au participat la studiu, așa că probabilitatea ca oamenii să se infecteze cu Covid-19 ar putea fi afectată dacă ar fi incluse și aceste detalii.