18 sept. 2023 | 16:38

Nume de firme interzise în România. Aşa te asiguri că nu încalci legea

Diverse
Nume de firme interzise în România. Aşa te asiguri că nu încalci legea
Mare atenție la legislația în vigoare!

În România, după 1990, fiecare român a putut să-și deschidă o mică afacere, fie că vorbim de o societate comercială, fie că ar fi vorba de un PFA. Dar, conform legislației în vigoare, există nume de firme care sunt interzise în România. Citește mai departe și vezi detaliile. Aşa te asiguri că nu încalci legea.

România are un număr considerabil de firme

După 1990, conform legislației intrate în vigoare în același an, românii au putut să-și deschidă diferite firme cu activități diverse, de la comerț cu amănuntul și până la activitățile de import-export.

Vezi și: Anunț important pentru firmele din România. Cât poate ajunge impozitul pe profit

Dacă ne uităm la datele anului 2022, când s-a făcut ultima actualizare reală, în România existau aproximativ 1 milion de firme de tip SRL, 8.000 de firme de tipul SA (societate pe acțiuni), iar la momentul februarie 2023, conform Oficiului Național a Registrului Comerțului (ONRC), erau iradiate aproximativ 11.300 de firme, doar în primele luni ale anului.

De cealaltă parte, și numărul firmelor cu capital străin a crescut, astfel că la mmentul mai a.c., ponderea acestora a crescut cu cel puțin 10%, asta însumând aproximativ 1.800 de astfel de companii.

Dar, toate aceste firme sau companii au un numitor comun, și anume modul în care se aleg numele acestora, conform legislației în vigoare, existând în același timp și nume de firme care sunt interzise în România.  Citește mai departe și vezi ce spune legea în acest sens.

Care sunt acele nume de firme interzise în România

Indiferent că vorbim despre un SRL, PFA, SA-uri, conform legislației în vigoare, și anume Legea 26/1990, precizează la articolul 30 cum trebuie ales numele unei viitoare astfel de entități:

”Firma este numele sau, după caz, denumirea sub care un comerciant își exercită comerțul și sub care semnează.

Astfel, firma reprezintă un drept exclusiv de folosință.”, se precziează în lege.

În aceeași lege, dar de data asta la articolul 38 sunt precizate acele nume de firme de asemenea interzise în România, după cum urmează:

  • științific
  • academie
  • academic
  • universitate
  • universitar
  • școală
  • școlar

Vezi și: Vestea zilei pentru toate firmele din România. Cât va costa energia electrică în 2023 la Hidroelectrica

Alte nume de firme sunt interzise în România

Pe lângă aceste nume generice, alte nume care sunt interzise sunt cele care conțin numele de România, în cazul acesta, chiar dacă se fac excepții, numele trebuie aprobate, ca și în cazul ONG-urilor, doar prin decizie dată de Guvern, conform ONRC.

Pe lângă asta, orice denumire folosită de una din instituțiile statului (exe: Serviciul Român de Informații, sau orice alt nume), este interzis în numele unei firme, indiferent de tipul acesteia.

Alte nume interzise în România sunt național, româninstitut sau orice altă derivație care reprezintă caracteristici ale unor autorități sau instituții publice.

Vezi și: Se dau bani europeni pentru firmele din România. Ce sume uriașe sunt puse la bătaie

În acest caz autorizarea unor astfel de firme, se va proceda la fel ca în cazul amintit anterior, se face printr-o decizie dată de Secretariatul General al Guvernului României.

Dacă vorbim de carcateristici specifice autorităților locale, în acest caz decizia atribuirii numelui se va lua la nivelul Prefecturii județului de reședință, sau la nivelul Prefecturii Municipiului București, dacă este cazul.

Așadar, mare atenție dacă vreți să vă deschideți o firmă, mai ales la numele pe care îl veți alege.