Petre Roman, gest rușinos de Ziua Națională a României. Toată țara s-a revoltat

Petre Roman, gest rușinos de Ziua Națională a României. Toată țara s-a revoltat
Petre Roman, gest rușinos de Ziua Națională a României

Ziua Națională a României se serbează pe 1 Decembrie încă din 1990. De-atunci și până astăzi, pe timpul evenimentelor organizate cu acest prilej, românii au asistat la multe momente de-a dreptul halucinante. Politicienii au fost mereu protagoniștii unor episoade jenante. Aceastea au început încă din primul an de democrație trăit de România post-comunistă. Petre Roman, gest rușinos de Ziua Națională a României. Fostul premier a fost acuzat după multă vreme de un apropiat al lui Corneliu Coposu.

Petre Roman, gest rușinos de Ziua Națională a României. Toată țara s-a revoltat

Așa cum s-a întâmplat mereu, evenimentele organizate cu ocazia Zilei Naționale a României s-au televizat, iar milioane de români au văzut în direct momentele. Gestul rușinos s-a produs în 1990. Pe 1 Decembrie toți oamenii politici importanți ai țării s-au adunat la Alba Iulia pentru a cinsti Ziua Națională. Vedetele manifestației erau, evident, conducătorii FSN în frunte cu Ion Iliescu.

Printre cei care urmau să țină discursuri cu această ocazie se număra și Corneliu Coposu, liderul Partidului Național Țărănesc Creștin și Democrat. Fostul apropiat al lui Iuliu Maniu era președintele formațiunii politice istorice. Încadrat de Ion Iliescu, președintele țării la acel moment și Petre Roman, prim ministru, Coposu și-a început cuvântarea. Preț de câteva secunde a avut liniștea necesară în timpul discursului. Apoi s-a dezlănțuit nebunia.

Premierul părea că încearcă să liniștească spiritele

Într-un interviu acordat pentru Europa Liberă, Andrei Gherasim, șeful de cabinet al lui Coposu a oferit declarații neașteptate:

„ Nu părea, chiar îi îndemna pe oameni să huiduie (Gherasim despre gesturile lui Roman). Felul în care s-au purtat Ion Iliescu şi Petre Roman a încurajat violenţele. Foarte mulţi naţional-ţărănişti care veniseră la Alba-Iulia au fost agresaţi, patru dintre ei au fost băgaţi în spital, ceea ce a fost acolo în niciun caz nu se poate numi „unitatea tuturor românilor”. Pentru asta Ion Iliescu, Petre Roman şi toţi ceilalţi sunt responsabili.”, a spus Gherasim pentru Europa Liberă.

Imaginile rezistă și acum și au fost difuzate chiar de către Televiziunea Națională. Pe imagini se poate observa că Ion Iliescu intervine la un moment dat. Fostul președinte dă senzația că încearcă să calmeze spiritele. Iliescu face apel la oamenii prezenți la manifestațiile organizate de Ziua Națională să-i dea șansa lui Coposu să vorbească.

Petre Roman ar fi făcut un gest rușinos în timpul discursului lui Coposu pentru a-i incita pe participanți să îl huiduie pe liderul țărănist. La acel moment, simpatia de care se bucurau FSN și liderii săi era uluitoare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI