Munţii Apuseni, pe locul 6 într-un top făcut de CNN al celor mai frumoase locuri din Europa

Munţii Apuseni, pe locul 6 într-un top făcut de CNN al celor mai frumoase locuri din Europa
Munţii Apuseni, pe locul 6 într-un top făcut de CNN al celor mai frumoase locuri din Europa

Celebrul post de televiziune CNN a realizat un top al celor mai frumoase locuri din Europa, iar Munții Apuseni ocupă locul 6.

Munții Apuseni, printre cele mai frumoase locuri din Europa

Primele poziții sunt ocupate de Insulele Lofoten din Norvegia, Lacul Inari din Finlanda și Unst din Insulele Shetland, din Scoția.

„Parte din lanţul Carpaţilor, Apusenii sunt secretul cel mai bine păstrat din Europa de Est. Aceşti munţi sunt izolaţi, cu păduri străvechi şi peşteri de calcar cu râuri subterane la fiecare pas. Timpul rămâne rămâne în loc aici, cu prea puţine lucruri de făcut decât să respiri aerul parfumat de pin şi să fii cu ochii pe viaţa sălbatică abundentă“, scrie CNN.

Multe sate din Apuseni oferă turiștilor momente și amintiri de neuitat. Aerul, liniștea munților, mâncarea delicioasă, priveliștea și ospitalitatea sunt doar câteva atuuri care fac dintr-o simplă plimbare prin această zonă un moment unic.

Adevărata atracție ce se regăsește în Munții Apuseni este cătunul Casa de Piatră. Locul se află la 12 km de Gârda de Sus, la o altitudine de 1.200 de metri. Cătunul Casa de Piatră este amplasat între păduri și stânci de calcar, cu toate poveștile, legendele și oamenii care au refuzat să părăsească acest loc minunat.

Cătunul Casa de Piatră

Satul înconjurat de stânci, de unde i se și trage denumirea, este locul unde trăiesc 20 de familii. Bărbații se ocupă cu lemnul și fac diverse munci, în timp ce femeile au grijă de casă și de animalele din gospodărie. Doar în acest fel, oamenii de aici își câștigă banii necesari pentru a supraviețui.

Totodată, cătunul este un rai pentru fotografii profesioniști și cei amatori. Peșterile minunate și peisajele rar întâlnite atrag aici mulți curioși, pentru a descoperi această lume izolată, unde locuitorii dau dovadă de o ospitalitate moștenită din străbuni.

În apropiere se află Peștera Ghețarul de la Vârtop. Aceasta  mai este cunoscută și sub numele de Peștera Minunată, datorită frumuseții speleotemelor. Tot aici se pot găsi și peșterile Coiba Mare, Coiba Mică, Huda Oilor, Huda Orbului, Pojarul Politei, Izbucul Tăuz și Avenul din Șesuri.

Locuințele din cătun sunt construite din lemn și păstrează arhitectura tradițională. La Casa de Piatră se poate obține cazare chiar din partea localnicilor. Aici, mâncarea este tradițională, naturală și foarte gustoasă.

În prezent, cătunul reprezintă o mare atracție pentru turiștii din toată Europa. La Casa de Piatră se poate ajunge cu mașina, pe un drum destul de facil, pornind din comuna Gârda de Sus.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI