PE lângă pădurile, dealurile și munții săi, România are și alte locuri, poate la fel de spectaculosae. Printre aceste minunății se numără și peștera din inima României care ascunde un secret emoționant. Cunoscută sub numele de „Grota Studenților”, acest loc oferă priveliști ce-ți taie răsuflarea.
Nu este prima dată când vorbim de locuri unice și spectaculoase din România, și care ascund legende, povești, și chiar întâmplări adevărate.
Unul din aceste locuri, despre careposibil nici să nu fi auzit, este „Grota Studenților”, peștera din inima României care ascunde un secret emoționant. Mai mult ca sigur că te vei întreba de ce acest nume, iar răspunsul ți-l vor spune localnicii Rîmetea, Județul Alba, din Masivul Piatra Secuiului.
Se spune că în urmă cu 175 de ani, mai exact în 1849, un grup de studenți de origine maghiară, de la colegiul Bethlen din Aiud, aveau să se ascundă în grota de aici, de frica revoluționarilor români conduși de Ioan Axente Sever.
Evenimentele întâmplate în realitate, se desfășurau la data de 8 ianuarie 1849, când țăranii români au decis să ia cu asalt orașul Aiud, revolta durând până pe 17 ianuarie, în urma căreia aveau să fie uciși aproximativ 660 de etnici maghiari.
Au fost mulți cei care s-au ascuns în munți, iar conform legendei grupul de studenți ascunși în „Grota Studenților”, aveau să treacă cu greu peste acele zile de iarnă înfioarătaore.
Odată ajuns în localitatea Rimetea, ca să ajungi la „Grota Studenților” vei merge cam 45 de minute într-o zonă de deal. Ultimii kiloemtri până la peșteră îi vei parcurge ceva mai greu, având în vedere că terenul este extrem de abrut aici.
Dar, odată ajuns la destinație, nu vei fi dezaămăgit, având în vedere că Grota Studenților oferă priveliști ce-ți taie răsuflarea. Ai mai multe variante de ajuns aici.
Fie dinspre localitatea Colțești, și ai un traseu semnalizat cu o cruce albastră și un triunghi roșu, cam de aproximativ 2,4 kilometri. Fie poți merge până la Rimetea și de acolo, așa cum precizam, mai ai cam 45 de minute de mers.
Aici vei descoperi Munții Trascăului, un loc cu trasee spectaculoase, pentru orice turist amator de munte. Zona este plină de piscuri, grohotiș, cascade, peșteri sau defilee în această parte estică a Munților Apuseni. Tot ce îți trebuie, este echipamentul adecvat, răbdare și rezistență.