Peștele inedit care nu contenește să îi uimească pe cercetători. Ce au mai descoperit acum despre lump

Peștele inedit care nu contenește să îi uimească pe cercetători. Ce au mai descoperit acum despre lump
Peștele inedit care nu contenește să îi uimească pe cercetători

Peștele inedit care nu contenește să îi uimească pe cercetători. Ce au mai descoperit acum despre lump. Enigmanticul pește lump își schimbă culoarea pe măsură ce îmbătrânește, iar acum cercetătorii au descoperit un fapt inedit. Acești peștișori din adânc, care trăiesc pe fundul mării și care se găsesc în Antlanticul de Nord și în unele părți ale Oceanului Arctic, au o varietate de culori, care se schimbă pe măsură ce peștii îmbătrânesc.

Peștele inedit care nu contenește să îi uimească pe cercetători

Se pare că oamenii de știință au descoperit adevărata culoare a acestui pește, ea fiind verde fluorescent. Într-un studiu publicat luna aceasta în Journal of Fish Biology, oamenii de știință au descoperit că peștele lump luminos strălucește la lumina UV. Ei cred că acești pești își folosesc strălucirea biofluorescentă ca să identifice și, eventual, ca să comunice între ei.

În ultimii ani, biofluorescența s-a mai observat la rechinii pisică, la wombat, la veverițele zburătoare, dar și la multe specii. Peștii lump sunt însă creaturi solitare ce își petrec cea mai mare parte a vieții pe fondul mării. Peștii cu aspect ciudat se agață de roci și alage marine, utilizând o înotătoare pelviană modificată pe partea inferioară, ce acționează ca o ventuză pentru a-i ajuta să stea pe loc până ce înoată ceva gustos.

Despre peștii lump

Anul trecut, Dr. Thomas Juhasz-Dora, medic veterinar și student la doctorat la University College Cork din Irlanda, a devenit curios când a privit în ochii bulbucați ai unui peștișor lump din laboratorul său, venindu-i o idee.

Acesta văzuse biofluorescență la alte specii marine și a dorit să afle dacă peștele său lump, posedă trăsătura aceasta. În condiții de lumină obișnuită, aceștia păreau verzi precum spuma de mare. Însă atunci au fost expuși la lumina UV, tot corpul a emis o strălucire încântătoare
de verde neon.

Peștele ar putea să își folosească biofluorescența ca să atragă prada sau ea ar putea să nu servească niciunui scop. Unele specii de pește lump (cum ar fi lumpsuckerul spinos din Pacific) sunt mici și rotunde și arată ca niște bule de gumă de mestecat minuscule, colorate. În schimb, Cyclopterus lumpus este mai voluminos, mai greu și mai nodul. Masculii cresc până la 20 50 cm, iar femelele cresc și mai mari – până la 24 i61 cm. Cel mai mare pește-lump poate cântări până la 9,5 kg, dar de obicei este mult mai mic.