Peștele este un aliment destul de consumat de români, însă anumite soiuri ar trebuie evitate, pentru că ele conțin mult mercur. De regulă, animalele acvatice pot fi predispuse să acumuleze concentrații mai mari de mercur. Iată care este peștele care conține enorm de mult mercur. Mare atenție la el!

Animalele acvatice conțin mult mercur

Mercurul poate fi prezent și în anumite alimente, dacă este răspândit în mediul înconjurător. Oamenii trebuie să evite această substanță deoarece poate dăuna sănătății. Anumite soiuri de pește conțin mercur, așa că trebuie să-i excludeți din alimentație. Conform specialiștilor, consumul de fructe de mare reprezintă principala sursă de mercur. Totuși, dacă aveți grijă să nu depășiți cantitățile maxime admise, vă puteți feri de efectele sale dăunătoare asupra sănătății.

De ce este mercurul periculos

Dacă nu știați, mercurul este un element natural care se găsește în: sol, aer, apă și alimente. Nivelurile acestei substanțe pot varia în funcție de structura de mediu a fiecărei zone. Din cauza poluării, nivelurile mercurului pot fi ridicate.

Cel mai des tip de mercur din mediu este metilmercurul, format în special din organisme microscopice. Acest tip de mercur are cel mai mare potențial dăunător și poate fi toxic pentru orice persoană.

Dacă v-ți intoxicat cu mercur, simptomele pot fi următoarele: dificultăți în vorbire, auz sau vedere; amorțeală sau slăbiciune musculară; probleme de echilibru; gust metalic în gură; probleme psihologice și, în cazul sarcinii, probleme de dezvoltare ale copilului.

Citește și: Părțile din pește pe care nu mai trebuie să le mănânci. Sunt extrem de periculoase pentru tine

Peștele care are cel mai mare conținut de mercur

Majoritatea peștilor și crustaceelor conțin urme de metilmercur. Însă nivelurile de mercur prezente în organism, diferă de la o specie de pește la alta. Pe primul loc se află peștii prădători, care conțin mai mult mercur decât restul speciilor. Printre aceștia se numără: calcan, rechin, barramundi, pește spadă, pește pion roșu, rexea solandri, ton roșu sudic sau mihalţ de mare.