De-a lungul timpului, încă de la apariția sa, ecosistemul Dunăre-Marea Neagră a fost și este o matrice pentru un sistem unic și divers de faună și viețuitoare. În cele două zone au existat nenumărate specii de pești, care astăzi nu se mai găsesc. Unele au început să dispară, încă de-acum 50 de ani, spun localnicii și pescarii. Printre aceste specii se numără și un anume pește, cunoscut sub numele de Guvid. Se credea dispărut ca specie. Recent, însă, un pescar a făcut o descoperire uluitoare, care a devenit virală pe rețelele de socializare.
Guvidul, sau strunghiul, cum este cunoscută specia de pești, este unul dintre cei mai răspândiți pești invazivi de apă dulce din lume. Guvidul se mândrește cu un sistem imunitar deosebit de robust, ceea ce ar putea fi unul dintre motivele excelentei sale adaptabilități. Rezultatul unei cercetări publicate în ScienceDaily, spune că sunt extrem de periculoși pentru ecosistem.
Cu corpul său robust, pătat, ochii mari și gura mare, specia nu este poate cea mai atractivă creatură acvatică. Specialiștii spun că este una dintre cele mai de succes specii de pești invazivi. În câțiva ani, acesta s-a răspândit rapid în întreaga lume.
Introdus de obicei prin intermediul apei de balast a navelor, peștele Guvid a devenit acum specia dominantă din punct de vedere numeric în diverse ape dulci și sărate. Capacitatea sa marcantă de a se adapta la medii noi este aparent legată de sistemul său imunitar.
Se știa despre această specie de pești că trăiește în largul Mării Negre, dar și că ar fi dispărut din ecosistemul acesteia. Însă recent, un pescar a reușit să viralizeze captura sa pe rețelele de socializare. Conform acestuia, ar fi prins peștele undeva pe Dunăre, și nu cum era de așteptat, pe litoral. Neștiind despre ce este vorba, românul a publicat o poză cu peștele pe Facebook, iar comentariile au apărut imediat:
„O specie de pește f. f. invazivă! Acum circa 50 de ani, nu se prindeau decât pe litoral! Acum, de când s-a dat în funcție canalul, au pătruns pe Dunăre în sus, până la baraj și pe toate vărsările de râuri, bălți de revărsare a Dunării și de aici, pe toate zonele de baltă s-au răspândit, până în apele de munte!
Sunt o pagubă și un pericol iminent, pentru fauna piscicolă din România! Tot așa și cu acel Somn African! Ăsta este guvide toată ziua, au fost și încă sunt aduși din porturile Mării Negre pe Dunăre prin balastul de la barje, au o capacitate extraordinară de a se adapta, drept urmare și dimensiunea. În mod normal în Marea Neagră ajung între 10 și 20 cm dar pe Dunăre nu cresc mai mult de 10-12 cm.”, au comentat câțiva interanuți la poza publicată.
Deși specie pe cale de dispariție, specia Guvid rămâne totuși una extrem de periculoasă. Mai ales pentru ecosistemul din Dunăre și chiar și cel din Marea Neagră.