Dincolo de proiecte de infrastructură importante, care ne vor face traiul mai ușor în România, guvernul Orban a petrecut ultimele luni modificând legea electorală.
Anul acesta este unul electoral pentru români. Până la finalul lui 2020, vom avea atât alegeri locale în România, cât și alegeri parlamentare. Primele sunt programate pe 7 iunie 2020, în timp ce prima rundă de parlamentare va avea loc pe 29 noiembrie. În acest context, Ludovic Orban și echipa sa fac tot ce le stă în putință pentru a preveni pierderea alegerilor în fața PSD. Dintr-un punct de vedere, fac exact ce făceau social democrații în urmă cu aproximativ un an.
Sub pretextul prevenirii turismului electoral, cel mai nou proiect legislativ al guvernării liberale vizează persoanele cu viză de flotant. Ludovic Orban și-a propus să elimine posibilitatea a vota la alegerilor locale a celor care au obținut viză de flotant în urmă cu mai puțin de 3 luni, raportat la momentul votului. În mod previzibil, opoziția nu a fost încântată. Premierul este convins că mulți și-au obținut viza doar pentru a-l vota pe primar.
„Nu poţi să permiţi migraţia votanţilor în funcţie de interesele unor primari care vin şi îşi aduc votanţi pentru o zi, care nu au nicio legătură cu localitatea respectivă.”, a insistat Orban, cu mențiunea că a obținut deja suportul USR-ului în această inițiativă.
Ca argumente pentru acest gest, prim ministrul a insistat pe statisticile de acum câțiva ani. ”Am făcut o analiză pe 200 de localităţi unde a fost o migraţie suspectă în alegerile din 2016. Numărul de vize de flotant a fost 20.000 în 2016, evident aproape toate luate în preajma alegerilor, în timp ce în anii normali numărul maxim de vize de flotant care au fost date în aceste 200 de localităţi pe care le-am studiat a fost de 2.000, adică de 10 ori mai puţin. Dacă cineva îmi spune mie că în 2016 cei 20.000 s-au hotărât să îşi facă viză de flotant pentru că s-au mutat, nu o să îl cred.”, a spus Orban.