Permis expirat, pierdut sau furat? Ce acte trebuie să depui pentru unul nou

Permis expirat, pierdut sau furat? Ce acte trebuie să depui pentru unul nou
Verifică-ți permisul de conducere, înainte de a pleca în concediu

Mulți șoferi, din diferite motive, ajung să rămână fără permisul de conducere. Fie a expirat, fie s-a pierdut, sau a fost furat, este important să anunțăm imediat organele în drept. În același timp, este foarte important ca în aceste situații să mergem să ne procurăm un nou permis de conducere.

Verificați-vă permisele de conducere, înainte de a pleca în concediu

Deși suntem în pandemie, mulți români și-au făcut planuri pentru concediu. Mulți dintre ei, șoferi, aleg să plece la drum cu mașina personală. Dar, cum se mai întâmplă uneori, din diferite motive uităm să ne verificăm permisul de conducere. Este foarte important să verificați dacă mai este valabil, sau chiar dacă nu cumva l-ați pierdut sau a fost furat.

Indiferent de situație, este imperativ necesar să rezolvați problemele, altfel concediul vostru va avea de suferit, sau va trebui să alegeți alte metode de călătorie, poate mai scumpe. Așa că, înainte de a pleca în concediu, verificați permisul și, dacă este cazul mergeți la biroul teritorial de eliberare permise auto, sau la biroul central din București pentru procedurile necesare, în funcție de situația în care vă aflați.

Ce trebuie să faci dacă ți-a expirat permisul de conducere

În cazul în care a expriat perioada de valabilitate a permisului vostru de conducere, va trebui să mergeți să anunțați acest lucru și să cereți eliberarea unuia nou. Conform Direcției Regim Permise de Conducere și Înamtricualre a Vehiculelor, va fi nevoie de mai multe documente pentru eliberea unui permis nou, după cum urmează:

  • 1) Cererea solicitantului care se obține și se completează în format electronic la ghișeu;
  • 2) Actul de identitate al solicitantului, original şi copie;
  • 3) Dovada de plată a contravalorii permisului de conducere – 89 lei
  • 4) Permisul de conducere în original;
  • 5) Documentul emis de o unitate medicală autorizată din care rezultă că titularul este apt din punct de vedere medial să conducă autovehicule din categoria pentru care solicită eliberarea permisului de conducere (fișa medicală).

Ce faci dacă ți-ai pierdut permisul de conducere

Din diferite motive, se mai întâmplă să ne pierdem actele, inclusiv permisul de conducere. În această situație DRPCIV spune că va trebui declarată pierderea imediat ce a fost constatată, urmând ca mai apoi să mergeți cu mai multe documente pentru eliberarea unui duplicat, după cum urmează:

  • 1) Cererea solicitantului care se obține și se completează în format electronic la ghișeu (împreună cu declarația de furt/pierdere, după caz);
  • 2) Actul de identitate al solicitantului, original şi copie;
  • 3) Dovada de plată a contravalorii permisului de conducere – 89 lei
  • 4) Permisul de conducere în original (în cazul motivului deteriorare).
Duplicatul se eliberează pe perioada de valabilitate a documentului preschimbat. În același timp, cererea de eliberare a duplicatului va trebui să o depuneți în mod personal. În cazul în care va fost furat permisul, pașii sunt exact aceiași ca în cazul pierderii actului respectiv.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI