06 ian. 2022 | 14:49

Perioada de izolare a fost redusă. Cât stau în carantină cei cu covid-19

Sănătate
Perioada de izolare a fost redusă. Cât stau în carantină cei cu covid-19
Se reduce durata recomandată de carantinare la cei cu covid-19

Pandemia ne-a dat peste cap pe majoritatea dintre noi, în acești doi ani. De la o zi la alta s-au schimbat, atât restricțiile, mai nou și perioada de carantinare, în cazul în care ai fost depistat pozitiv, sau ești asimptomatic. Conform noilor reglementări, perioada de carantinare s-a micșorat de la 14 zile, cât era inițial, la 10 zile. Noile reglementări nu mai sunt condiționate de un nou test suplimentar, ci doar de un aviz emis de medicul de familie.

Se reduce durata recomandată de autoizolare la cei cu covid-19

Noile informații modifică perioada de carantinare, mai ales în cazul persoanelor care sunt depistate pozitiv la infectarea cu covid-19, sau asimptomatici. În data de 30 decembrie 2021 era publicat în Monitorul Oficial noul Ordin prin care se modifică perioada de carantinare, după cum urmează:

„Pentru pacienții declarați vindecați de COVID-19 și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la data recoltării primului test pozitiv, la reintrarea în colectivitate (loc de muncă, unitate de învățământ etc.) nu este necesar aviz epidemiologic și nici solicitarea unui test negativ pentru ARN SARS-CoV-2”, se arată în ordinul din 30 decembrie 2021.

Cu alte cuvinte, după cele 10 zile de carantinare, pacienții nu vor mai fi obligați să facă un nou test PCR, ci vor primi un aviz de atestare din partea medicului de familie. Acest aspect este stabilit prin același ordin, menționat anterior, în care se precizează că:

„Starea de vindecat va fi comunicată în scris prin scrisoare medicală transmisă prin utilizarea mijloacelor de comunicare electronică la distanță direcției de sănătate publică județene/a municipiului București, care are obligația introducerii statutului de vindecat în platforma Corona Forms în decurs de 24 de ore de la primirea scrisorii”.

Statele Unite ale Americii au redus perioada de carantinare la 5 zile

SUA a anunțat pe 28 decembrie 2021 că reduc la cinci zile perioada de autoizolare recomandată cu Covid. În ceea ce privește Marea Britanie, care încă se află pe lista roșie în România, începând cu 22 decembrie, persoanele care au fost testate pozitiv au fost autorizate să reducă perioada de autoizolare de la 10 zile la șapte zile dacă au testele de flux lateral negative în zilele șase și șapte, conform unui comunicat NHS, preluat de The Guardian.

Contactele apropiate complet vaccinate ale unei persoane care a fost testată pozitiv nu trebuie să se autoizoleze, dar cele care nu sunt vaccinate trebuie să se izoleze timp de 10 zile. În Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, perioada de autoizolare pentru cei care au fost testați pozitiv rămâne de 10 zile, deși regulile privind contactele apropiate variază de la o națiune la alta.

În Franța, persoanele  pozitive trebuie să se autoizoleze timp de 10 zile, în timp ce în Germania perioada de autoizolare obligatorie este de 14 zile, cu excepția cazului în care testul PCR este negativ sau dacă oficiul local de sănătate confirmă eliberarea.

Parteneri
TJ Miles i-a dat lovitura de grație lui Zanni! Ce a declarat fostul Faimos de la Survivor despre coechipierul său: ”Sclavii mereu vor mușca…”
Redactia.ro
Ce trebuie să pui în drob, să iasă suculent și să nu se usuce. Așa îți va ieși un preparat perfect
Click.ro
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job. Experiențe bizare și umilitoare din procesul de recrutare
Digi24
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat de gol fără să vrea
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău au trecut la următoarea etapă a relației. Vedeta, în culmea fericirii
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
S-A DAT ORDIN în toată Uniunea Europeană. Acest lucru va fi INTERZIS definitiv
Capital.ro
Horoscop 6-12 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Gemenii au numai reuşite, Scorpionii au parte de un nou început
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
INTERZIS în NOAPTEA de ÎNVIERE! Chiar e PĂCAT MARE
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro