23 apr. 2021 | 19:27

Pericolul pe care îl ai când gătești cu aluminiu. Ce se întâmplă, de fapt, cu folia la căldură

Diverse
Pericolul pe care îl ai când gătești cu aluminiu. Ce se întâmplă, de fapt, cu folia la căldură
Evitați folia de aluminiu când gătiți

Folia de aluminiu este un produs obișnuit pentru uz casnic, care este adesea folosit la gătit. Totuși, unii susțin că utilizarea foliei de aluminiu la gătit poate provoca infiltrarea aluminiului în mâncare. Cu alte cuvinte ne poate pune sănătatea în pericol. Cu toate acestea, alții spun că este complet sigur de utilizat.

De ce nu ar trebui să vă înfășurați alimentele în folia de aluminiu

Atunci când gătim pește, prăjim legume sau pregătim o bucată de carne, folosim folia de aluminiu. Ceea ce poate nu ne dăm seama este că o parte din folie se va scurge în mâncare. Acest lucru, spun unii, ne-ar pune sănătatea în pericol.

Folia de aluminiu sau folia de staniu este o foaie subțire de hârtie, lucioasă, din aluminiu metalic. Este realizată prin laminarea plăcilor mari de aluminiu până când acestea au o grosime mai mică de 0,2 mm.

Oamenii folosesc folia de aluminiu pentru depozitarea alimentelor, sau pentru a acoperi suprafețele de copt. Dar, de cele mai multe ori și pentru a înfășura alimente, cum ar fi carnea, pentru a preveni pierderea umezelii în timpul gătitului.

Specialiștii spun că folosind folia de aluminiu la gătit poate crește conținutul de aluminiu din alimentele. Studiile arată că folia de aluminiu, ustensilele de gătit și recipientele pot scurge aluminiu în alimente.

Asta înseamnă că gătitul folosind folia de aluminiu poate crește conținutul de aluminiu al dietei. Cantitatea de aluminiu care trece în alimente atunci când o folosim la gătit este afectată de o serie de lucruri, cum ar fi:

  • Temperatură: Gătit la temperaturi mai ridicate,
  • Alimente: Gătit cu alimente acide, cum ar fi roșiile, varza și rubarba,
  • Anumite ingrediente: Utilizarea sărurilor și condimentelor în gătit.

 

Expunerea zilnică la aluminiu pe care o avem prin mâncare și gătit este considerată sigură, mai spun specialiștii. Acest lucru se datorează faptului că persoanele sănătoase pot elimina eficient cantitățile mici de aluminiu pe care corpul le absoarbe.

Cu toate acestea, aluminiul alimentar a fost sugerat ca un factor potențial în dezvoltarea bolii Alzheimer. Studiile recente au arătat că s-au găsit niveluri ridicate de aluminiu în creierul persoanelor cu Alzheimer. Organizația Mondială a Sănătății a stabilit un aport zilnic sigur de 40 mg pe kilogram de greutate corporală pe zi. Deci, pentru o persoană care cântărește 60 kg, aportul admisibil ar fi de 2400 mg.

Evitați folia de aluminiu când gătiți

Dar majoritatea oamenilor sunt expuși și ingeră mult mai mult decât acest aport zilnic sigur sugerat. Aluminiu este prezent în porumb, brânză galbenă, sare, ierburi, condimente și ceai. Este utilizat în ustensile de gătit, precum și în agenți farmacologici, cum ar fi antiacide și antiperspirante.

Sulfatul de aluminiu, care este derivat din aluminiu, este utilizat ca coagulant în timpul procesului de purificare a apei potabile. Oalele  și alte ustensile de gătit tind să fie oxidate, oferind un strat inert care împiedică levigarea aluminiului în alimente.

”Problema este că, atunci când vă frecați vasele după gătit, acel strat este uzat și aluminiu poate pătrunde în mâncare. Acest lucru este ușor de evitat. Când cumpărați oale noi din aluminiu, fierbeți apă în ele de mai multe ori până când baza devine mată.

Acest lucru creează o oxidare naturală care previne levigarea. Pot arăta mai frumos când sunt spălate și strălucitoare, dar o bază mată este mai bună pentru mâncarea și sănătatea ta.”, recomandă specialiștii.

Concluzia

Cu toate astea gătitul mâncării folosind folia de aluminiu este o poveste diferită. Folia de aluminiu este de unică folosință și nu veți putea crea acel strat inert înainte de a o utiliza. Cercetările au constatat că migrarea aluminiului în alimente în timpul procesului de gătire este peste limita admisă stabilită de Organizația Mondială a Sănătății.

Aluminiul este semnificativ mai probabil să se infiltreze în alimente și la niveluri mai ridicate. Se poate inflitra și în soluțiile alimentare acide și lichide, cum ar fi suc de lămâie și roșii.

”Nivelurile de levigare cresc și mai mult atunci când se adaugă condimente la mâncarea gătită în folie de aluminiu. Orice acid provoacă un proces deosebit de agresiv care dizolvă straturile de aluminiu în alimente.”, sunt de părere specialștii.

Ultimele cercetări arată că folia de aluminiu nu trebuie folosită pentru gătit. În schimb, recomandă folosirea articolelor din sticlă sau porțelan.

”Este sigur să înfășurați mâncarea rece în folie, deși nu pentru perioade lungi de timp. Și în acest caz alimentele au o durată de valabilitate. Aluminiul din folie va începe să se scurge în alimente, în funcție de ingrediente precum condimentele.”, este concluzia cercetătorilor.

Parteneri
Ce au putut să scrie kosovarii după ce UEFA a dat decizia în cazul meciului România - Kosovo
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Generalul american Ben Hodges crede că Rusia a declanșat deja Al Patrulea Război Mondial
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Roșiile fade de la supermarket pot avea gust bun! Patru trucuri imbatabile
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Statul NU mai vrea banii românilor. S-a dat ordin oficial. Adio, plăți!
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
VIITORUL PREȘEDINTE al ROMÂNIEI! CINE intră de fapt în TURUL II
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum va fi vremea în perioada 21 noiembrie - 16 decembrie 2024. Se anunță temperaturi scăzute
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro