Pericolul nebănuit din centrul Bucureștiului. Tragedia care se poate întâmpla oricând
Care este pericolul nebănuit din centrul Bucureștiului. O adevărată tragedie s-ar putea întâmpla oricând. Planșeul de beton ce acoperă râul Dâmbovița și susține Piața Unirii este într-o stare de degradare, existând riscul prăbușirii în orice moment la un cutremur de intensitate medie, după cum indică un document oficial al Primăriei.
Pericolul nebănuit din zona Piața Unirii
Zona centrală s-ar putea transforma oricând într-o groapă mare.
„Ansamblul structural al planșeului din zona Piața Unirii prezintă degradări majore care pot afecta grav exploatarea în siguranță a regularizării râului Dâmbovița și a traficului rutier din zonă, se arată în documentul adoptat de Consiliul Local al Primăriei Capitalei.
Am văzut stâlpi degradaţi, am văzut grinzi ale construcţiei de acolo care pur şi simplu stau să cadă”, a spus și Marius Coajă, fost director adjunct a Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, potrivit observatornews.ro.
Scenarii catastrofale
Din păcate, nimeni nu s-a implicat în această situație, iar planșeul de beton care a fost construit pe vremea comuniștilor și-a continuat degradarea. Un fost șef arhitect al Capitalei a evaluat situația.
„Este dramatic. Deja a depăşit o oarecare limită a suportabilului. În momentul în care nu mai există sprijinul planşeului va ceda şi se va lăsa cu nişte efecte. Sigur probabil vor fi şi nişte victime”, a declarat Gheorghe Pătraşcu, fost arhitect şef al Capitalei.
Imaginile au fost publicate și de fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea, care afirmă că avea în plan reabilitarea pasajului, dar nu a mai avut timp. Actualul primar ar avea timp, dar nu și bani.
„Este o decizie pe care o s-o luăm împreună cu consiliul general. La prima vedere intervenţia pe care ar trebui să o facem acolo este de peste 30 de milioane de lei. Evident că vrem să facem asta dar ne trebuie bani”, a declarat Nicușor Dan, primarul Capitalei.
Un asemenea eveniment s-ar solda cu mii de morți și zeci de mii de răniți. Astfel de scenariile catastrofale se regăsesc în „Planul de Analiză și Acoperire a Riscurilor al Municipiului București pentru anul 2021”, un plan adoptat recent de Consiliul local al Primăriei Capitalei.
Administraţia străzilor a spus că va aloca finanțe în 2022 când se vor începe lucrările. Ultimele lucrări de reabilitare pentru pasaj au fost efectuate acum 11 ani, iar de atunci și până acum s-au mai făcut doar mici reparații în regie proprie.
De menționat este că placa şubrezită de sub Piaţa Unirii nu este p problemă singulară, recent desprinzându-se mai multe plăci din pasajul Unirii, un loc pe unde trec zilnic mii de maşini.