O anchetă realizată de un cunoscut jurnalist din Marea Britanie, Jimmy Doherty de la Food Unwrapped, a făcut lumină în cazul tipului de carne folosit în șaorme. Acesta a dezvăluit informații șocante despre conținutul real al acestui tip de preparat fast-food vândut în diverse localuri la colț de stradă. Ce a descoperit în urma unor analize de laborator ale cărnii?
Investigatorul jurnalist a dorit să afle cu adevărat ce conține un doner kebab și a efectuat teste de laborator pentru a afla adevărul. Rezultatele testelor au fost uluitoare. Astfel, în urma efortului deosebit de a descoperi ce tip de carne conțin aceste mâncăruri populare, s-a descoperit că doar unul dintre cele nouă magazine de șaorme a folosit carne de miel, așa cum era prezentat.
Carnea provenită din celelalte opt locații a reieșit la testele ADN ca fiind carne de pui și vită, fiind dezvăluită astfel o practică de inducere în eroare a clienților: „Majoritatea dintre ele conțin pui. Avem și câteva care conțin carne de vită. Din fericire, nu am găsit nici capră, nici măgar și nici cal în niciunul dintre produse.„, a transmis omul de știință.
Doherty l-a întrebat apoi pe cercetător despre rezultatul analizelor, dacă va mări numărul de șaorme testate: „Dacă ți-aș da 900 de șaorme, cine știe ce fel de rezultate am fi găsit?”, a intrebat jurnalistul.
Hancock a răspuns că se așteaptă ca cel puțin 60% din produsele testate să nu fie produsul care se prezintă a fi vândut: „M-aș aștepta să văd probabil o rată de eșec de aproximativ 60 la sută. Probabil că ar fi tipic”, a afirmat omul de știință.
Șocați de aflarea adevărului cu privire la conținutul mâncării favorite, internauții au fost vehemenți în reacții, lăsând impresia că vor renunța la acest obicei nociv de a consuma fast-food, sau cel puțin, șaorma.
„Chiar dacă aș putea trece cu vederea gunoiul amestecat cu carnea, faptul că acest tip de carne este încălzit și răcit de mai multe ori, mă deranjează”, a comentat un client al magazinelor de tip fast-food.
Un altul și-a arătat indignarea față de minciunile vândute de comercianți: „Înfricoșător. Ce este cu adevărat trist este că doar una din nouă a trecut testul suprem. Dacă reușesc să scape și nu le costă nimic, o vor face din nou!„.
Un al treilea fan șaorma a adăugat că este important ca oamenii să știe adevărul vizavi de tipul de carne folsoit în șaorme, indiferent dacă vor alege sau nu să consume în continuare preparatul.
„Este important să știm că aceste magazine de kebab le spun oamenilor că este miel, dar în realitate conține și carne de vită și porc. S-ar putea să nu ne intereseze din ce este făcut, dar totuși ar trebui să fim capabili să luăm decizii în cunoștință de cauză și ar trebui să-i pedepsească pe acești oameni care doar adaugă lucruri aleatorii.”, a declarat un internaut, potrivit ladbible.com.