Pericolul din ciorbe, supe sau tocănițe. Un doctor rupe tăcerea despre mâncarea gătită

Pericolul din ciorbe, supe sau tocănițe. Un doctor rupe tăcerea despre mâncarea gătită
Pericolul din ciorbe, supe sau tocanite. Un doctor rupe tacerea

Pe timp de vară, românii evită să consume mâncăruri bogate în calorii și apelează la opțiuni fresh precum salate, fructe și mâncare pe grătar. Pe de altă parte, în sezonul rece avem tendința de a consuma preparate mai grase și calde, pentru a încălzi organismul. Când pot deveni periculoase aceste tipuri de mâncare.

De ce este periculos să mâncăm ciorbe, supe sau tocănițe, de fapt

Nutriționistul Maria Nițescu avertizează asupra faptului că nu este indicat să consumăm în exces supe, ciorbe sau mâncare gătită. Explicația specialistului este foarte simplă.

Potrivit spuselor sale, atunci când mâncăm tocănițe și preparate bogate în calorii trebuie să avem în vedere mai mulți factori, precum felul în care este gătită mâncarea, rețeta și calitatea ingredientelor pentru a ne asigura că nu vom avea probleme cu tractul digestiv.

„Este mâncarea gătită o alegere sănătoasă? Deseori auzim cât de bine este să mâncăm supe, ciorbe, supe cremă, tocănițe de legume, piureuri și tot felul de alte mâncăruri din legume sau din legume și carne.

Sunt însă aceste preparate alegeri bune din punct de vedere al sănătății? Răspunsul nu poate fi simplu de tipul DA sau NU, ci mai degrabă DEPINDE! Factorii care determină ca mâncarea gătită să fie o alegere sănătoasă sunt numeroși. Să îi amintim pe cei mai importanți:

Calitatea materiilor prime: cu cât materiile prime sunt mai proaspete, în starea lor cât mai naturală (mai puțin procesate, de exemplu orez integral în loc de orez alb), cu valoare nutrițională superioară și cât mai puțin contaminate chimic, cu atât mâncarea pregătită va fi o alegere mai bună.

Metodele de gastrotehnie utilizate: alegerea unor metode culinare precum înăbușirea, fierberea, coacerea asigură menținerea aprecierii acestor preparate ca fiind sănătoase;

Timpul de prelucrare termică: materiile prime de origine animală trebuie să fie prelucrate integral, astfel încât să fie distruse microorganismele patogene ce pot fi transmise de la animale sau păsări, legumele să fie prelucrate cât mai puțin astfel încât să își păstreze valoarea nutrițională;

Cum trebuie să consumăm mâncărurile noastre favorite

De asemenea, nutriționiștii spun că persoanele care au o vârstă înaintată trebuie să consume feluri de mâncare prelucrate termic pentru a evita apariția unor probleme de ordin intestinal sau digestiv.

Mai mult de atât, medicul recomandă ca toți românii să-și satisfacă papilele gustative cu mâncărurile lor preferate, pe care, însă, trebuie să le consume cu moderație și să fie atenți la modul în care sunt gătite alimentele lor favorite.

Vârsta: cu cât vârsta este mai avansată, cu atât este mai bine ca mâncarea să fie bine prelucrată termic, mai ales în cazul persoanelor cu probleme de masticație, probleme digestive și cu scădere ponderală fără o cauză identificată;

Starea de sănătate: afecțiunile tubului digestiv necesită utilizarea unor metode simple de prelucrare, fără multe grăsimi, fără legume/fructe crude;

Pentru a menține o bună sănătate a microbiotei intestinale este nevoie de legume cât mai puțin procesate (mecanic și termic), aspect valabil pentru persoanele fără afecțiuni digestive ce se manifestă cu diaree;

Să reținem așadar un aspect foarte important: mâncarea gătită nu este neapărat și sănătoasă! Acest lucru este influențat de foarte mulți factori! Timpul și banii alocați pentru mâncare de calitate reprezintă o investiție pe termen lung în sănătatea noastră!”, a declarat medicul Maria Nițescu pe rețelele de socializare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI