Cea mai bună ciorbă tradițională de pește se găsește cu siguranță în Delta Dunării.
Pentru un borș de pește delicios, cei mai iscuți bucătari au câteva secrete bine păstrate. În primul rând, totul ține de speciile de pești care se folosesc pentru a face ciorba.
Pentru o ciorbă tradițională de pește, oamenii din Deltă spun că este bine să folosești cam 3-5 specii de pește proaspăt.
Printre ele se numără crapul, carasul, știuca sau șalăul. Trebuie să folosești neapărat pești răpitori, dar și pește fitofag. Apoi, trebuie să fie puse la fiert și căpățânile peștilor, unde se ascunde tot secretul gustului.
Apoi, se adaugă legume tocate, dar nu prea multe. Oamenii din Delta Dunării adaugă ceapă, morcovi și roșii, iar din pește lasă în ciorbă doar bucățile cărnoase.
Un alt secret este să nu lași peștele să fiarbă prea mult. Bucățile de pește care rămân în ciorbă trebuie puse cu 15 minute înainte să stingi focul, pentru că altfel se vor fărâma.
Alege cele mai frumoase bucăți de pește și pune-le în ciorbă spre finalul preparatului, după ce totul este bine fiert.
În plus, trebuie să știi că ciorba tradițională de pește nu se acrește niciodată cu borș Oamenii din Delta Dunării acresc ciorba cu oțet.
Apoi, bucățile de pește care au fiert în ciorbă se servesc separat de zeamă, cu mujdei.
Se spune că un secret este să faci ciorba de pește cu apă din Dunăre. Acesta este doar un mit și o glumă și nu este deloc igienic sau sănătos să faci așa ceva.
În această ciorbă se pune doar ceapă, ardei, roșii și cartofi, iar pescarii foloseau pe timp de iarnă doar cartofi și ceapă.
Pe timpuri, pescarii lăsau icrele și lapții în pești, pentru ca ciorba să aibă o aromă deosebită.
Pentru o ciorbă bună de pește, se folosește doar pește din Dunăre sau din Deltă. Gustul unui pește de crescătorie nu este același și, prin urmare, nici ciorba nu va avea același gust autentic.
La finalul ciorbei se adaugă minim o legătură de leuștean pentru aromă.
Se pun la fiert legumele, iar când cartofii sunt aproape gata, se adaugă roșiile și ardeii. Se sărează ciorba și se pune peștele porționat. După 20 de minute, se pune oțetul și puțin ulei.
Când ciorba este gata, se pune leușteanul și se acoperă oala timp de 10 minute.
Zeama se servește goală, în timp ce bucățile de pește se servesc cu mujdei de usturoi.
Sursa foto: Caietul cu Rețete