Pericolul descoperit în fructele și legumele vândute în România. Ce au mâncat românii în ultimul an

Pericolul descoperit în fructele și legumele vândute în România. Ce au mâncat românii în ultimul an
Pericolul descoperit in fructele si legumele vandute in Romania. Ce au mancat romanii in ultimul an

Veste proastă pentru români. În anul 2021, țara noastră a depășit un record negativ cu privire la cele 700 de tone de fructe și legume infectate cu pesticid, ajunse în România din Turcia. În urma analizelor, alimentele au fost retrase, deîndată, de pe piață. Ce pericol se ascunde în fructele și legumele vândute la noi în țară.

700 de tone de legume și fructe cu pesticid, retrase de pe piață

Cumpărarea legumelor și a fructelor din piață sau supermarket a devenit o adevărată loterie în România. În urma unor controale detaliate, inspectorii sanitari au descoperit numeroase nereguli în ceea ce privește comercializarea fructelor și a legumelor în România.

Statisticile arată că în țara noastră a fost stabilit un record negativ în ceea ce privește tonele de alimente infestate cu pesticid, dintre care 475 au fost importate din Turcia.

Conform datelor stabilite de comisarii sanitari, pe lista celor mai infestate fructe și legume descoperite în transporturile provenite de la turci găsim următoarele alimente:

  • lămâile – 225 tone,
  • grapefruit-ul, peste 100 de tone,
  • dovlecei, roșii și morcovi, cu peste 20 de tone fiecare.

Restul de peste 225 de tone de fructe și legume stropite cu pesticide provin din țări precum Egipt, Argentina și Ecuador. În acest caz, fructele cu probleme au fost, în principal, portocalele, lămâile și bananele.

Autoritățile române susțin că, în realitate, cantitățile de legume și fructe ce au probleme sunt mult mai mari, motiv pentru care inspectorii vor demara mai multe controale în 2022, la 20% din transporturile cu citrice care vin dinafara României.

Ce decizie importantă au luat inspectorii sanitari

De asemenea, pe lângă controalele la fructe și legume din vămi, autoritățile au făcut un anunț important. Patronii tuturor magazinelor sunt obligați să realizeze analize suplimentare la un procent din produsele pe care le expun.

În caz contrar, inspectorii sanitari sunt îndreptățiți să mărească sancțiunile, în cazul în care aceste probe  întârzie sau nu se fac verificările.

„Trebuie să ne uităm pe ambalaj dacă există sau nu vreo etichetă sau dacă este inscripționat, de exemplu, că s-a aplicat un tratament la suprafață. Atunci trebuie să fim atenți și să nu consumăm coaja”, a explicat directorul pentru siguranța alimentelor non-alimentare.

De asemenea, o altă metodă eficientă ar fi să fie prezentat certificatul sanitar la unele categorii de produse, la sosirea transportului în România. Pericolul descoperit în fructele și legumele din comerț trage un semnal de alarmă.