O zi pe litoral ar trebui să fie una plăcută, însă pentru ca acest lucru să se concretizeze este necesar să fim atenți și la ce alimente consumăm. Pericolul descoperit de către inspectorii de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) pe litoral e major. Peste 400 de kilograme de pește și fruncte de mare au fost depozitate în condiții de nepotrivite.
Turiștii riscă să se confrunte cu toxiinfecţii alimentare serioase, dacă nu dau importanță calității produselor alimentare pe care le consumă. Pericolul descoperit de inspectorii ANPC pe litoral pe litoral nu poate fi trecut cu vederea. 444 de kilograme de pește și fruncte de mare depozitate la temperaturi nepotrivite.
Șeful ANPC, Horia Constantinescu, a oferit mai multe detalii despre situația de pe litoral. Potrivit acestuia, produsele în dreptul cărora s-a dispus distrugerea nu au fost depozitate la temperatura de minus 18 grade.
„Au fost identificate 444 de kilograme de diverse sortimente de peşte şi fructe de mare congelate depozitate ambiental, în afara camerei frig, fără a se respecta temperatura de -18 C indicată de producător, rupându-se astfel lanţul termic care garantează calitatea produsului congelat”, a explicat președintele ANPC, Horia Constantinescu.
Inspectorii au aplicat o sancțiune financiară în valoare de 10.000 de lei societății comerciale în cadrul căreia s-au descoperit neregulile privind depozitarea peștelui și a fructelor de mare, mai mică însă față de alte amenzi uriașe date de ANPC în trecut.
De asemenea, potrivit informațiilor furnizate de către președintele autorității, s-a ordonat și distrugerea întregii mărfi.
„A fost dispusă măsura amenzii de 10.000 lei şi a fost emisă ordonanţă de distrugere produse în valoare totală de 8.880 lei. Operatorul economic va face dovada distrugerii produsele neconforme la un operator economic în termen de zece zile”, a spus președintele ANPC, Horia Constantinescu.
Peștele și fructele de mare în cauză urmau să fie distribuite către mai multe societăți. Printre acestea se numărau restaurante, supermarketuri și magazine. În sezonul estival, se fac bani grei pe litoral, turiștii fiind nerăbdători să încerce tot felul de lucruri noi.
Pericolul a fost cu atât mai grav cu cât, în cazul în care un turist se confrunta cu o toxiinfecție alimentară, responsabilitatea ar fi fost pusă pe umerii operatorilor economici care au primit marfă stricată, potrivit șefului ANPC.
Cele mai importante aspecte pe care trebuie să le luăm în considerare atunci când vine vorba despre consumarea în siguranță a peștelui și a fructelor de mare sunt curățenia, temperatura și timpul de păstrare.
Fructele de mare crude nu trebuie lăsate niciodată să intre în contact cu cele gătite. Când cumpărăm fructe de mare trebuie să fim, de asemenea, atenția să nu miroasă a pește. Mirosul lor trebuie să fie asemănător cu cel al brizei marine.