Amenzi uriașe date de ANPC în Piața Obor. Pericol pentru consumatori înainte de Paște

Amenzi uriașe date de ANPC în Piața Obor. Pericol pentru consumatori înainte de Paște

Inspectorii ANPC au verificat, miercuri, 20 aprilie, modul în care sunt comercializate produsele alimentare în Hala Obor din Sectorul 2 al Capitalei. Din cauza neregulilor, comisarii pentru protecția consumatorilor au aplicat amenzi uriașe, oprind definitiv de la comercializare peste 800 de kilograme de carne.

ANPC a găsit o serie de nereguli în Hala Obor

În preajma sărbătorilor pascale, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a intensificat controalele în România, privind comercializarea produselor care se vor afla pe mesa de Paşte. Miercuri, s-au derulat acţiuni de verificare a Halei Obor din București. Aici, reprezentanții ANPC au găsit o serie de nereguli, pentru care au aplicat amenzi în valoare de 400.000 de lei.

Comisarii au dat amenzi usturătoare

Echipele de control ale Comisariatelor Regionale de Protecţie a Consumatorilor din Regiunile Bucureşti-Ilfov şi Prahova au făcut 24 de acţiuni de control la toţi operatorii economici care îşi desfăşoară activitatea în Piața Obor. Astfel, s-au dat amenzi contravenţionale în valoare totală de 387.000 lei.

Acestor măsuri li se adaugă şi oprirea definitivă de la comercializare şi distrugere a peste 800 de kilograme de carne, în valoare aproximativă de 30.000 lei. De asemenea, au fost închise temporar patru magazine şi două raioane. Potrivit directorului ANPC, Horia Constantinescu, „Hala Obor şi-a pierdut strălucirea de odinioară”.

„Am fost la cumpărături în Obor. Acolo unde mielul nu este doar un aliment specific sărbătorilor pascale, ci reprezintă, în primul rând, o sursă de venituri speculative. Aşa înţeleg cei care se pretind a fi producători să îşi respecte concetăţenii. Aruncă preţurile la cer, dar ţipă cât îi ţin puterile când alţii, în alte domenii, fac acelaşi lucru. Am luat şi noi aproape o tonă de carne şi culmea ne-au dat şi bani – vreo 400 de mii de lei. În felul acesta, am adus la bugetul de stat, în folosul românilor, parte din banii smulşi din buzunarele lor de către oportuniştii cu pretenţii de comercianţi cinstiţi. Pare că şi Hala Obor şi-a pierdut strălucirea de odinioară, jucând zaruri cu cei de acolo, a căror manifestare de mahala ne dovedeşte că nu sunt producători decât de zarvă şi necinste”, a explicat preşedintele ANPC, Horia Constantinescu.

Pericol pentru consumatorii români

Printre cele mai grave nereguli depistate de inspectorii ANPC în preajma Paștelui au fost utilizarea unor spaţii de depozitare improprii (tăvi neigienizate, expuse la temperatura mediului ambiant); instrumente de tranşare (topoare, cuţite) neconforme; comercializarea cărnii fără afişarea informaţiilor de identificare/caracterizare prevăzute în lege sau utilizarea unor camere frigorifice neigienizate, cu urme de murdărie etc.

Citește și: