DSVSA Giurgiu atrage un semnal de alarmă pentru toți oamenii care cumpără carne de miel. Avertizarea vine chiar înainte de Paște. Ce ar putea să primească unii români în loc de carnea de miel pe care o servesc cei mai mulți pe masa de sărbătoare? ,,Foarte important de precizat este faptul că orice intervenție negativă asupra calității alimentelor de origine animală”, arată autoritățile.
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Giurgiu atrage atenția asupra unui pericol la care românii nu s-ar aștepta.
Mulți dintre oameni cumpără în special în jurul Paștelui carne de miel. Autoritățile susțin că uneori sunt vândute animale moarte și tranșate sau chiar carne de câine în loc de carne de miel.
”În contextul apropierii sărbătorilor pascale, medicii veterinari oficiali din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Giurgiu au intensificat acțiunile de control asupra respectării măsurilor de asigurare a salubrității și siguranței alimentelor de origine animală destinate consumului uman”, transmite DSVSA Giurgiu, potrivit DcNews.
Experții au început să controleze întreg lanțul de producție, depozitare, transport și valorificare. Intervențiile sau modificările neconforme în ceea ce privește calitatea sau autenticitatea și nu numai din dreptul alimentelor de origine animală sunt sancționate conform prevederilor legale în vigoare.
Specialiștii au mai precizat că orice intervenție negativă asupra calității produselor animale este, de fapt, un atentat asupra sănătății publice.
”Astfel, este controlat întreg lanțul de producție, depozitare, transport și valorificare, iar eventualele intervenții/modificări neconforme în ceea ce privește calitatea, integritatea, autenticitatea și siguranța alimentelor de origine animală sunt sancționate conform prevederilor legale în vigoare.
Foarte important de precizat este faptul că orice intervenție negativă asupra calității alimentelor de origine animală, cum ar fi: substituirea cărnii normale cu carne provenită de la animale bolnave, moarte, tăiate în agonie sau aflate în stări fiziologice în care tăierea lor este interzisă de lege, prepararea de alimente falsificate sau cu componente alterate, adaosurile nepermise sau introducerea aditivilor alimentari peste limitele oficiale, constituie, de fapt, un atentat asupra sănătății publice.”, se mai arată în comunicatul instituției.
Autoritățile au specificat că întreaga carcasă de ovine trebuie să prezinte întotdeauna capul și organele interne nedetașate.
De asemenea, toți oamenii trebuie să știe că nu de puține ori au fost descoperite tentative de trafic al cărnii de câine prin substituirea cărnii de ovine sau chiar trafic de carne de la animale moarte.
Este recomandat ca românii să nu cumpere carne de la negustorii ambulanți de pe marginea drumurilor.