Pericolul care pândește omenirea: ”O să avem microparticule de plastic și în organism, nu doar în apă”

Pericolul care pândește omenirea ”O să avem microparticule de plastic și în organism, nu doar în apă”

Nutriționistul Mihaela Bilic a tras un mare semnal de alarmă despre pericolul care pândește omenirea. Este vorba de plastic și de toate produsele pe care omul le face din această materie primă.

Pericolul care pândește omenirea – microparticulele din plastic

Celebrul nutriționist Mihaela Bilic a postat un mesaj despre pericolul pe care îl reprezintă plasticul. Și nu doar plasticul în sine, ci microparticulele care se formează în momentul în care ambalajele ajung în diverse medii. Pe scurt, agenții din exterior descompun ambalajele din plastic în particule microscopice.

Aceste particule sunt purtate de vânt, la suprafață, și inhalate de oameni. În mediul acvatic, microparticulele din plastic ajung în sursele de apă potabilă. De acolo, sunt ingerate de oameni și își continuă drumul în organism. Pericolele sunt mari și nimeni nu discută despre ele.

Dar Mihaela Bilic, medic nutriționist care are grija ca oamenii să fie mereu informați, a ales să discute despre această problemă.

”O să avem microparticule de plastic și în organism”

”Mie nu-mi plac paiele de carton! Viața noastră a ajuns să fie infiltrată cu plastic, în curând o să avem microparticule de plastic și în organism, nu doar în apă și în carnea peștilor. Nu știu cum funcționa industria ambalajelor și a bunurilor de consum înainte de apariția plasticului, însă mi-e greu să cred că el va dispărea prea curând din viața noastră- mai ales că am ajuns sa avem nu doar mobilă din plastic, ci chiar și haine.

Faptul că sufocăm planeta cu plastic e o realitate. Însă cel mai trist este felul în care se pune problema de către industria chimică: ei își dublează producțiile de materiale plastice de la an la an și țipă în gura mare că noi, consumatorii, ar trebui să fim responsabili, să reciclăm și să curățăm natura de plastic.

La o minimă analiză a procedeelor de reciclare constatăm cu surprindere că doar 2 dintre cele 7 tipuri de plastic existențe poate fi retopit/reutilizat, și asta cu niște costuri exagerat de mari. Cu alte cuvinte degeaba umplem noi containerele de reciclare cu plastic, 80% din el ajunge tot la groapa de gunoi.

Pare că ideea de reciclare a fost inventată de către companiile petroliere ca să arate că nu sunt indiferente față de răul pe care l-au produs, că le pasă de mediu, cât să nu mai fie acuzate că ar polua planeta- este cortina în spatele căreia activitatea lor se desfășoară în continuare și chiar la o capacitate mai mare. Anual se produce plastic care nu poate fi reciclat nici în zeci de ani de-acum înainte.

De unde provine apa plată îmbuteliată, de fapt. Medicul Mihaela Bilic trage un semnal de alarmă
De unde provine apa plată îmbuteliată, de fapt? De la robinet?

În efortul nostru de a scădea producția mondială de plastic renunțăm la sacoșele pentru cumpărături, la recipientele din plastic și la paie, uitând că industria detergenților folosește ambalaje din plastic cât nu consumăm noi într-o viață de băut suc fără pai.

Adică ne legăm de amănunte și uităm esența: nu vom salva natura de plastic dacă bem cu paie de carton, producția aberantă de plastic trebuie oprită! E adevărat că fiecare gest contează, însă mi se pare nedrept ca noi să ne facem cumpărăturile în sacoșe de rafie sau de pânză, iar ei să-și continuie nestingheriți activitatea.

E o luptă cu morile de vânt, plasticul este mult prea profitabil pentru industria chimică și petrolieră ca lor să le pese cu adevărat de planetă. Și recunosc, mie personal nu-mi place să beau cu un pai de carton, se umflă la contactul cu lichidele calde și are un gust neplăcut.

În semn de protest sunt dispusă să renunț definitiv la folosirea paielor, deși știu sigur că bătălia este pierdută din start: nu reciclarea este soluția reală și eficientă- doar că ea ne este băgată în ochi ca să fie mutată responsabilitatea de la adevărații vinovați pe umerii consumatorilor. Degeaba ne arată cu degetul, nu putem să curățăm mizeria pe care au făcut-o, nici daca am vrea”, a scris Mihaela Bilic, pe Facebook.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI