Cum grăbești coacerea roșiilor, de fapt. Trucul genial al momentului, e fără pic de chimicale

Cum grăbești coacerea roșiilor, de fapt. Trucul genial al momentului, e fără pic de chimicale
Cum grabesti coacerea rosiilor

Poate nu știai, dar roșiile pot fi ajutate să se coacă în mod natural, iar asta printr-o metodă foarte simplă.

Cum grăbești coacerea roșiilor, de fapt

Tot ce trebuie să știi este când este momentul precis ca să faci operațiunea aceasta, pentru a avea atât o recoltă bogată, dar și roșii coapte mai devreme. Operațiunea se numește, deci, în termeni populari, carnitul roșiilor.

Pentru carnitul roșiilor se procedează manual și înseamnă să rupi vârfurile de creștere ale plantelor. De altfel, această operațiune ajută planta roșiei să își redirecționeze energia către florile și fructele rămase, grăbindu-se astfel dezvoltarea lor, creșterea roșiilor și deci coacerea lor. De menționat este că carnitul roșiilor se face la patru inflorescențe pentru ciclul scurt de primăvară-vară, și la maximum opt inflorescențe pentru ciclul lung, cel de vară-toamnă.

Dacă operațiunea mai sus prezentată se face la timp, roșiile pot fi ajutate să dea rod cu 2-3 săptămâni mai devreme.

Specialiștii sunt de părere că această operațiune trebuie făcută numai câteva plante, pentru a avea roșii timpurii, și nu la întreaga cultură de roșii.

Copilitul roșiilor

În ceea ce privește copilitul roșiilor, aceasta este o operațiune prin care lăstarii crescuți la subsoara frunzelor de tomate se îndepărtează. Lăstarii se rup fie cu mâna, fie cu foarfeca, atunci când ei ating o lungime de maximum 5 centimetri.

Dacă copilitul roșiilor nu este efectuat, plantele vor crește sub formă de tufe dese, fapt care va duce chiar până la întârzierea coacerii roșiilor.

Despre defloierea roșiilor

Acesta este un procedeu prin care frunzele de la baza plantei sunt rupte. Operațiunea în sine este foarte importantă, întrucât ea asigură o mai bună aerisire a plantelor, îndepărtându-se astfel posibilele boli și bacterii cu care frunzele pot intra în contact, la atingerea solului, ori a buruienilor crescute printre ele.

Beneficiile consumului de roșii

Roșiile concurează cu citricele în ce privește cantitatea de vitamina C conținută, însă ele sunt bogate și în vitamina A și în antioxidanți. Beta-carotenul, luteina și licopenul reprezintă trei dintre substanțelor care au un aport semnificativ în detoxifierea organismului.

De asemenea, alți nutrienți pe care roșiile îi mai conțin sunt: biotina, potasiul, vitaminele B6, B3 si B1, vitamina E, magneziul, fierul și zincul. Licopenul este important, întrucât poate întârzia instalarea osteporozei în perioada de premenopauză.

Roșiile mai conțin și mult calciu și vitamina K, elemente nutritive esențiale pentru consolidarea sistemului osos și refacerea oaselor în caz de ruptură. Roșiile conțin și mulți antioxidanți, care curăță tenul acneic și mixt.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI