17 mai 2021 | 15:03

Cum grăbești coacerea roșiilor, de fapt. Trucul genial al momentului, e fără pic de chimicale

Diverse
Cum grăbești coacerea roșiilor, de fapt. Trucul genial al momentului, e fără pic de chimicale
Cum grabesti coacerea rosiilor

Poate nu știai, dar roșiile pot fi ajutate să se coacă în mod natural, iar asta printr-o metodă foarte simplă.

Cum grăbești coacerea roșiilor, de fapt

Tot ce trebuie să știi este când este momentul precis ca să faci operațiunea aceasta, pentru a avea atât o recoltă bogată, dar și roșii coapte mai devreme. Operațiunea se numește, deci, în termeni populari, carnitul roșiilor.

Pentru carnitul roșiilor se procedează manual și înseamnă să rupi vârfurile de creștere ale plantelor. De altfel, această operațiune ajută planta roșiei să își redirecționeze energia către florile și fructele rămase, grăbindu-se astfel dezvoltarea lor, creșterea roșiilor și deci coacerea lor. De menționat este că carnitul roșiilor se face la patru inflorescențe pentru ciclul scurt de primăvară-vară, și la maximum opt inflorescențe pentru ciclul lung, cel de vară-toamnă.

Dacă operațiunea mai sus prezentată se face la timp, roșiile pot fi ajutate să dea rod cu 2-3 săptămâni mai devreme.

Specialiștii sunt de părere că această operațiune trebuie făcută numai câteva plante, pentru a avea roșii timpurii, și nu la întreaga cultură de roșii.

Copilitul roșiilor

În ceea ce privește copilitul roșiilor, aceasta este o operațiune prin care lăstarii crescuți la subsoara frunzelor de tomate se îndepărtează. Lăstarii se rup fie cu mâna, fie cu foarfeca, atunci când ei ating o lungime de maximum 5 centimetri.

Dacă copilitul roșiilor nu este efectuat, plantele vor crește sub formă de tufe dese, fapt care va duce chiar până la întârzierea coacerii roșiilor.

Despre defloierea roșiilor

Acesta este un procedeu prin care frunzele de la baza plantei sunt rupte. Operațiunea în sine este foarte importantă, întrucât ea asigură o mai bună aerisire a plantelor, îndepărtându-se astfel posibilele boli și bacterii cu care frunzele pot intra în contact, la atingerea solului, ori a buruienilor crescute printre ele.

Beneficiile consumului de roșii

Roșiile concurează cu citricele în ce privește cantitatea de vitamina C conținută, însă ele sunt bogate și în vitamina A și în antioxidanți. Beta-carotenul, luteina și licopenul reprezintă trei dintre substanțelor care au un aport semnificativ în detoxifierea organismului.

De asemenea, alți nutrienți pe care roșiile îi mai conțin sunt: biotina, potasiul, vitaminele B6, B3 si B1, vitamina E, magneziul, fierul și zincul. Licopenul este important, întrucât poate întârzia instalarea osteporozei în perioada de premenopauză.

Roșiile mai conțin și mult calciu și vitamina K, elemente nutritive esențiale pentru consolidarea sistemului osos și refacerea oaselor în caz de ruptură. Roșiile conțin și mulți antioxidanți, care curăță tenul acneic și mixt.

Parteneri
Ce trebuie să porți în buzunar de Sfinții Mihail și Gavriil pentru a avea succes pe toate planurile
Redactia.ro
Gata cu verde și roșu. Iată care sunt sunt culorile la modă, anul acesta, pentru a face casa să arate elegantă de Crăciun
Click.ro
Ce l-ar fi supărat pe Iohannis. Poliția maghiară intervine cu explicații
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
'În fața camerelor, zâmbet. În spate...' Bursucu, dezvăluiri despre latura nevăzută a Andreei Marin. Au lucrat 3 ani împreună! Ce se întâmpla când camerele de filmat se opreau
Unica.ro
Filme celebre, scoase de pe Netflix. Decizia e radicală
EVZ.ro
Lăsatul Secului pentru postul Crăciunului 2024. Ce se face pe 14 noiembrie
Spynews
Proprietarii de case din România sunt obligați. Trebuie neapărat să ceară personal
Capital.ro
Andra rupe tăcerea despre plecarea de la „Vocea României”, după doar un sezon: „Nu mi-a mai trebuit”. De ce a făcut-o Tudor Chirilă să plângă
Avantaje
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Mediaflux
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Lala, primele declarații după anunțul că este însărcinată. Ce a spus viitoarea mămică
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro