Pericolul ascuns în medicamente, de sărbători. Producătorii trag un semnal de alarmă

Pericolul ascuns în medicamente, de sărbători. Producătorii trag un semnal de alarmă
Atenție la ce medicamente cumpărați

Industria farmaceutică de medicamente contrafăcute prosperă. Și asta nu numai în România, ci și în alte state. Atât autoritățile, cât și producătorii farma trag semnale de alarmă, când vine vorba de medicamentele false. Mai ales în această perioadă, spun specialiștii, există riscul să apară foarte multe pe piață.

Atenție la ce medicamente cumpărați

Dacă în restul anului apar, dar nu atât de multe, în perioada Sărbătorilor de iarnă, spun specialiștii, tendința este ca numărul produselor farma, false sau contrafăcute, să crească. Recomandarea Patronatulului Producătorilor Industriali de Medicamente din România este să avem mai mare grijșă și atenți când achiziționăm diferite medicamente sau suplimente alimentare, în perioada sărbătorilor.

„(…) perioada sărbătorilor este momentul în care ar putea fi puse în circulație produse destinate sănătății care sunt falsificate sau contrafăcute. Și asta pentru că se profită de buna credinţă a oamenilor şi de febra cumpărăturilor.

Nu vă riscaţi sănătatea şi banii pe astfel de preparate întrucât pot conţine substanţe toxice şi vă puteţi strica sărbătorile! Fiţi foarte vigilenţi.”, explică dr. Dragoş Damian, director executiv PRIMER.

OMS: 10% din produsele farma de pe piață sunt falsificate

Industria produselor farmaceutice cu medicamente faslificate, sub standard, sau contrafăcută este în floare. Rapoartele OMS scot în evidență acest aspect, iar autoritățile din marea majoritate a statelor încearcă să oprească acest flagel.

Cel care are cel mai mult de suferit este cel care cumpără și folosește astfel de medicamente. În această perioadă de criză, încă de la ănceputul pandemiei, au apărut diferite medicamente contrafăcute, așa-zisele medicamente minune, care erau declarate ca fiind bune împotriva infecției COVID-19. Din păcate, realitatea a dovedit că nu sunt altceva, decât falsuri ce pot dăuna grav sănătății celui care le folosește.

„Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că aproximativ 10% din medicamentele comercializate la nivel mondial sunt substandard sau falsificate. Alte statistici arată că în fiecare an îşi pierd viaţa circa 700 de mii de pacienţi pentru că utilizează astfel de preparate, fenomenul intensificându-se din cauza dezvoltării comerţului online”, arată reprezentantul PRIMER.

Ghidul PRIMER pentru cum să cumpărați medicamente

Sfatul specialiștilor de la PRIMER este să nu cumpărați medicamente, decât dacă sunt recomandate și cu rețeta din partea medicului de familie. Mai jos aveți un ghid prezentat de PRIMER, pentru a ști ce aveți de făcut, când vine vorba de achiziționarea de medicamente:

  • Medicamentele eliberate pe bază de prescripţie medicală – inclusiv vaccinurile – nu se pot vinde prin internet. Acest lucru este interzis. Nu achiziţionaţi sub nici o formă astfel de preparate de pe internet;
  •  Ca o măsură de precauţie atunci când achiziţionaţi prin intermediul internetului verificaţi dacă site-ul respectiv este autorizat. Este de preferat să le achiziţionaţi doar de pe site-urile producătorilor, distribuitorilor, farmaciilor sau al reţelelor cunoscute de retail.
  • Nu cumpăraţi nici un fel de preparate destinate sănătăţii care promit vindecări miraculoase, efecte revoluţionare şi mai ales diferite tratamente “minune” împotriva Covid-19;
  • Nu cumpăraţi nici un fel de preparate destinate sănătăţii de la agenţi de vânzări care merg din uşă în uşă;
  • Nu cumpăraţi nici un fel de preparate destinate sănătăţii care sunt desfăcute, incomplete, nu sunt în ambalaj original sau sunt în ambalaje deteriorate sau dubioase, cum ar fi: conţin greşeli repetate de ortografie, lipsesc datele despre producător, compoziţia preparatului, data de fabricaţie sau termenul de valabilitate, etc.;
  • Evitaţi utilizarea unor preparate primite de la rude, prieteni sau cunoştinţe care la rândul lor nu pot identifica provenienţa acestora;
  • Întrebaţi medicul sau farmacistul oricând aveţi nelămuriri sau îndoieli cu privire la un preparat destinat sănătăţii pe care l-aţi cumpărat sau primit dintr-o sursă neautorizată sau neverificată, înainte de a-l administra. se spune în ghidul PRIMER.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI